SPO

Odnosi

Zagotovo se strinjaš, da ne glede na to, ali sta  zaljubljena ali se šele »pecata« ali pa mogoče šele začenjata
raziskovati svoja čustva, lahko odnosi hitro postanejo ZELO zapleteni. Ko pa je enkrat v igri tudi seks, pa je vse še bolj komplicirano. Zapomni si,
da si takrat VEDNO na potezi. Samo ti odločaš, če si pripravljen_a, kdaj si pripravljen_a, s kom in kje. V zdravem odnosu te partner_ka posluša
in vedno spoštuje tvoje odločitve. Žal pa niso vsi odnosi zdravi odnosi.

Zagotovo se strinjaš, da ne glede na to, ali sta  zaljubljena ali se šele »pecata« ali pa mogoče šele začenjata raziskovati svoja čustva, lahko odnosi hitro postanejo ZELO zapleteni. Ko pa je enkrat v igri tudi seks, pa je vse še bolj komplicirano. Zapomni si, da si takrat VEDNO na potezi. Samo ti odločaš, če si pripravljen_a, kdaj si pripravljen_a, s kom in kje. V zdravem odnosu te partner_ka posluša in vedno spoštuje tvoje odločitve. Žal pa niso vsi odnosi zdravi odnosi.

O
d
n
o
s
i

Zagotovo se strinjaš, da ne glede na to, ali sta zaljubljena ali se šele »pecata« ali šele raziskujeta svoja čustva, lahko odnosi hitro postanejo zapleteni. Ko pa je enkrat v igri tudi seks, pa je vse še bolj komplicirano. Zapomni si, da si takrat VEDNO na potezi. Samo ti odločaš, če si pripravljen, kdaj si pripravljen, s kom in kje. V zdravem odnosu te partner posluša in vedno spoštuje tvoje odločitve. Žal pa niso vsi odnosi zdravi odnosi.

Zdrav odnos

Kako veš, da se imaš v odnosu dobro? V čem se skriva zdrav odnos? Predvsem v tem, da oba_e čutita srečo, da vama je prijetno in da se počutita varno.

To seveda ne pomeni, da morata 24 ur na dan »mirno jadrati«, »saditi rožice« in »biti kot v nebesih«, ampak da se čustveno in fizično počutita varno v svojem odnosu. In da posledično vsakega_o od vaju ta odnos osrečuje in se v svoji kožo dobro počuti. Pomembna stvar, ki jo mladi_e dostikrat pozabljajo, je, da je zelo zdravo, da tudi v partnerstvu nadaljuješ s svojimi osebnimi interesi, kar vključuje tudi druženje s prijatelji_cami. Ni seveda treba pretiravati in biti SAMO s prijatelji_cami, vendar pa je zelo pomembno, da imaš kljub in POLEG romantičnega razmerja polno življenje.

V zdravem odnosu so pomembne tri stvari:

SPOŠTOVANJE pomeni, da ti je mnenje drugega_e pomembno in da nikoli zavestno ne povzročaš, da bi se partner_ka zaradi vajinega odnosa slabo počutil_a. Pomeni tudi, da vedno podpirata en_a drugega_o in da vajin odnos krepi tudi samospoštovanje obeh.

ZAUPANJE pomeni, da ne začneš noreti, če želi drugi_a preživljati čas tudi s svojimi prijatelji_cami. Zapomni si, da zaupanje zraste iz iskrenega odnosa, ne pa iz brskanja po njegovem_njenem telefonu.

KOMUNIKACIJA ne pomeni, da sta sposobna_i vsak dan več ur čvekati po telefonu, ampak da izražata svoje resnične občutke in da tudi poslušata en_a drugega_o. Komunikacija je še posebej nujna pri seksu, saj je zelo pomembno, da se strinjata, da sta oba_e za seks, kakšno zaščito bosta uporabila_i in če se bosta pred tem tudi testirala_i na SPO.

Biti v zdravem odnosu je super, na žalost pa je okoli nas ogromno odnosov, ki so boleči – psihično in fizično. Če sam_a doživljaš kakršnokoli ravnanje, ki te boli ali se zaradi njega počutiš slabo, moraš to nekomu povedati. Če ne želiš povedati nikomur iz svoje bližine, se obrni na organizacije, ki ti bodo pomagale. Spisek takšnih organizacij lahko najdeš na praviladejtanja.si.

Privolitev

Privolitev je nekaj, kar je nujno treba upoštevati pri seksu in tudi sicer v odnosih. Privolitev
pomeni, da aktivno in jasno izraziš svoje strinjanje, da želiš imeti z nekom spolni odnos.
Seksualne aktivnosti brez privolitve so posilstvo ali spolno nadlegovanje. Tiho gledanje v
tla, »mogoče«, tišina – nič od tega ni privolitev, velja samo jasen JA.

Privolitev je nekaj, kar je nujno treba upoštevati pri seksu in tudi sicer v odnosih. Privolitev pomeni, da aktivno in jasno izraziš svoje strinjanje, da želiš imeti z nekom spolni odnos. Seksualne aktivnosti brez privolitve so posilstvo ali spolno nadlegovanje. Tiho gledanje v tla, »mogoče«, tišina – nič od tega ni privolitev, velja samo jasen »ja«.

v kakšnem odnosu sem?

JE MOJE RAZMERJE ZDRAVO?

Na naslednja vprašanja odgovori z JA ali NE in boš korak bliže odgovoru 😊 Svoje točke izveš na koncu vprašalnika. 

Oseba, s katero sem v zvezi, ...

 1. ... me zelo podpira pri stvareh, ki jih počnem.
 2. ... me spodbuja, da poskusim kaj novega.
 3. ... mi rada prisluhne, ko želim kaj povedati.
 4. ... razume, da imam tudi jaz svoje življenje.
 5. ... mojim prijateljem_icam ni preveč všeč.
 6. ... pravi, da sem preveč vpet_a v različne dejavnosti.
 7. ... mi neprestano piše ali me kliče.
 8. ... meni, da porabim preveč časa za svoj izgled.
 9. ... je ekstremno ljubosumna in posesivna.
 10. ... me obtožuje, da flirtam z drugimi in jo varam.
 11. ... me neprestano preverja ali želi, da se ji javljam.
 12. ... kontrolira, kaj oblečem in kako izgledam.
 13. ... poskuša nadzirati, kaj počnem in s kom se videvam.
 14. ... mi preprečuje, da se vidim ali slišim z družino in prijatelji_cami.
 15. ... pogosto spreminja razpoloženje, eno minuto je jezna in kriči name, že naslednjo je vsa sladka in se opravičuje.
 16. ... me dela živčnega_o, ob njej se počutim, »kot da hodim po jajcih«.
 17. ... me ponižuje, zmerja in kritizira.
 18. ... mi povzroča občutek, da nič ne naredim prav, ali me krivi za vse probleme.
 19. ... mi daje občutek, da nihče drug ne bi hotel biti z mano.
 20. ... grozi meni, mojim prijateljem_icam ali družini.
 21. ... grozi, da se bo poškodovala zaradi mene.
 22. ... grozi, da bo poškodovala ali uničila moje stvari (telefon, oblačila, računalnik, avto itd.).
 23. ... me grabi, potiska, odriva, davi, tepe, meče stvari v mene ali me kako drugače fizično poškoduje.
 24. ... me ustrahuje z metanjem in razbijanjem stvari.
 25. ... vpričo drugih name kriči in me ponižuje.
 26. ... me sili v seks ali v spolne prakse, ki si jih ne želim.

TOČKOVANJE

Prištej si 1 točko za vsak NE pri odgovorih od 1 do 4, 1 točko za vsak JA pri odgovorih od 5 do 8 in 5 točk za vsak JA pri odgovorih od 9 dalje.

Ko prešteješ točke, poglej v spodnjo legendo in preveri, v kateri kategorijo si.

0

Imaš 0 točk? Brez skrbi – to je dobro! Zgleda, da je tvoje razmerje na precej zdravi poti. Vzdrževanje zdravih odnosov zahteva kar nekaj dela – kar tako naprej!  Čeprav je tvoje razmerje zdravo, pa ne pozabi, da morda pri katerem_i od tvojih prijateljev_ic ni tako. Če poznaš koga, ki je v nasilnem razmerju, mu/ji lahko pomagaš. Za več informacij ti priporočamo, da se obrneš na Društvo za nenasilno komunikacijo, na Združenje za MOČ ali na TOM telefon.

1-2

Če je tvoj rezultat 1 ali 2 točki, si pri svojem razmerju morda opazil_a nekaj zadev, ki niso najbolj zdrave, ampak to še ne pomeni, da te mora skrbeti. Vseeno pa je dobro, da si malenkost bolj pozoren_a na nekatere stvari, predvsem zato, da nezdrava dejanja v razmerju ne bi postala navada. Najbolje bo, da se o tem pogovoriš s partnerjem_ko. Povej mu/ji, kaj ti je všeč in kaj te moti. Spodbudi ga/jo, da tudi on_a naredi enako. Zapomni si, da je komunikacija vedno ključnega pomena pri grajenju zdravih odnosov. Za hitro prepoznavanje znakov nasilja in zlorabe pa je dobro biti informiran.

3-4

Če je tvoj rezultat 3 ali 4 točke, tvoji odgovori kažejo na to, da se pri tvojem razmerju morda pojavljajo znaki nezdravega in nasilnega razmerja. Ne ignoriraj teh rdečih znakov. Čeprav se ti morda zdi, da trenutno ni tako hudo, pa lahko iz majhnega hitro zraste veliko. Res je, da nobeno razmerje ni popolno in, da je za zdravo razmerje potrebnega veliko truda, vendar v nobenem zdravem razmerju ne sme biti nasilnih dejanj. Svetujemo ti, da razmisliš o svojem razmerju ali se resno pogovoriš s partnerjem_ko, obrni se na prijatelje_ice ali družino. Za pogovor ali pomoč se lahko obrneš tudi na Društvo za nenasilno komunikacijo, na Združenje za MOČ ali na TOM telefon.

5

Če je tvoj rezultat 5 točk ali več, tvoji odgovori nedvomno kažejo na to, da se v tvojem razmerju kažejo opozorilni znaki, saj si najverjetneje v nezdravem in nasilnem razmerju. Ne pozabi, da je najpomembnejša tvoja varnost, zato razmisli o varnostnem načrtu. Pomembno je tudi, da nisi sam_a v tej situaciji. Obrni se na Društvo za nenasilno komunikacijo, na Združenje za MOČ ali na TOM telefon, lahko pa kontaktiraš tudi nas na spo@drogart.org.

To pomeni, da te mora oseba, preden se te dotakne, vprašati, če se te lahko dotakne, in tvojo odločitev spoštovati. Če želiš z nekom seksati, se moraš najprej prepričati, da si ta oseba to želi. Pomembno je tudi, da veš, da za NE ali STOP ni nikoli prepozno. Če si premisliš sredi seksa, mora drugi_a to spoštovati in takoj končati tovrstne aktivnosti. Gre za tvoje telo in tvoje pravice. Privolitve si ne smemo nikoli kar sami domišljati glede na to, kaj je ta oseba počela v preteklosti, kako je oblečena, če se spogleduje in podobno. Privolitev v seks mora biti vedno jasno izražena, in to tudi pri parih, ki so že dlje časa skupaj. Vsakič se morata oba_e strinjati glede seksa.

Če nekomu v nekem trenutku paše, drugemu_i pa ne, to ne pomeni, da nista za skupaj ali da je s tistim_o, ki mu_ji ni do seksa, kaj narobe. Pač trenutno ne gre. Če je oseba privolila v eno aktivnost (npr. poljubljanje), to nikakor ne pomeni, da je privolila tudi v druge (npr. dotikanje genitalij). Nekaterim nekatere spolne prakse niso prijetne, zato je treba tudi to jasno preveriti. Če je nekdo enkrat privolil v seks, tudi ne pomeni, da je ta privolitev trajna in da bo veljala tudi za naslednjič.

Kako preveriš, če si nekdo sploh želi seksati s tabo?

Pred vsako gesto, ki jo narediš, vprašaj npr. »Ali ti je to v redu? Ali ti to ustreza? Si želiš to?« Dobro poslušaj in spoštuj ter upoštevaj odgovor. Opazuj njegovo/njeno govorico telesa. Če je zadržan_a, ga_jo vprašaj, če mu/ji je neprijetno. Večkrat lahko preveriš, npr. »Ali naj nadaljujem?« Spoštuj njegovo/njeno odločitev, četudi si želiš nekaj drugega. Če ne spoštuješ njegove/njene odločitve in nadaljuješ z aktivnostmi brez privolitve, je to spolno nadlegovanje ali posilstvo.

Seks v nočnem življenju

Velikokrat se zgodi, da na seksualnega_o partnerja_ko naletimo v nočnem življenju. Ne glede ne
to, ali je to tvoj_a prijatelj_ica, znanec_ka ali popoln_a neznanec_ka, pomni, da oseba, ki je pod vplivom
alkohola in drog, ne more trezno razmišljati. Zato privolitev osebe, ki ni trezna, ne velja!

Velikokrat se zgodi, da na seksualnega partnerja naletimo v nočnem življenju. Ne glede ne to, ali je to tvoj prijatelj, znanec ali popoln neznanec, pomni, da oseba, ki je pod vplivom alkohola in drog, ne more trezno razmišljati. Zato privolitev osebe, ki ni trezna, ne velja!

Za seks nikoli ne izkoristimo osebe, ki je pijana ali zadeta, saj so miselne in komunikacijske spretnosti takrat drugačne kot v treznem stanju. Na žalost pa nekateri povzročitelji_ce spolnega nasilja izkoriščajo alkohol in droge kot izgovor za lastna nasilna dejanja. V zadnjih letih je bilo celo nekaj primerov, ko so nekoga spolno izkoristili s pomočjo psihoaktivne snovi GHB, znane tudi kot droge za posilstva. Zato pozor! V nočnem življenju velja vedno paziti na svojo pijačo, v primeru seksa pa ne glede na morebiten popit alkohol nikoli ne pozabi na KONDOM!

Ko si pod vplivom alkohola Ali drog, je bolj verjetno, da:

 • si žrtev spolnega nadlegovanja,
 • imaš nezaščiten seks,
 • so čustva močnejša in se lahko hitro menjajo,
 • slaba situacija lahko zelo hitro preide v »dramo«,
 • se težje izogneš spolnemu nadlegovanju ali  kakšni drugi neprijetni situaciji (ker ne moreš voziti, ker se ne moreš spomniti rešitve, ker težje hodiš oziroma tečeš …).

RAZISKAVA O SEKSU V NOČNEM ŽIVLJENJU

RAZISKAVA O SEKSU V NOČNEM ŽIVLJENJU

Slovensko raziskavo smo v Združenju DrogArt izvedli  leta 2018. Rezultati o spolnem vedenju so pokazali, da:

 • so imeli_e anketiranci_ke v zadnjem letu v povprečju 3 različne spolne partnerje_ke;
 • jih je do takrat 35 % imelo nezaščitene odnose z enim_o do dvema partnerjema_kama, 26 % pa s tremi do petimi;
 • jih je samo 15 % do takrat pri seksu vedno uporabilo zaščito;
 • je nezaščiten seks bolj značilen za moške kot ženske;
 • je 30,5 % anketirancev_k ima spolne odnose tudi z neznanci_kami;
 • jih je več kot četrtina že imela spolne odnose v klubu ali lokalu;
 • jih od teh kar 67 % ni uporabilo kondoma. 

V raziskavi se je izkazalo tudi, da: 

 • spolnim odnosom mnogokrat botrujejo substance, saj je pod vplivom alkohola doslej imelo spolne odnose 80 % anketirancev_k, pod vplivom prepovedanih drog pa 53 %;
 • se tisti_e, ki imajo spolne odnose pod vplivom psihoaktivnih substanc, v kar 29 % ne zaščitijo, v 31 % pa  samo včasih;
 • četrtina anketirancev_k meni, da zanje velja, da je pod vplivom prepovedanih drog manjša verjetnost za uporabo kondoma;
 • je manjša uporaba kondoma pod vplivom alkohola verjetna kar tretjini anketirancev_k.

Posilstvo, spolno nadlegovanje,
spolna zloraba

Vse troje je oblika nasilja, ki nastane zaradi spolnega stika brez privolitve vseh udeleženih,
ne glede na to, ali gre za penetracijo, oralni seks ali dotikanje različnih delov telesa.

Vse troje je oblika nasilja, ki nastane zaradi spolnega stika brez privolitve vseh udeleženih, ne glede na to, ali gre za penetracijo, oralni seks ali dotikanje spolovil.

Vsakdo je lahko žrtev takšnega nasilja, in to ne glede na spol, spolno orientiranost, starost. Toda nekatere skupine ljudi imajo več možnosti v primerjavi z drugimi, da bodo doživele spolno nasilje v svojem življenju (npr. ženske, homoseksualci in ljudje s posebnimi potrebami). Pozor! Spolno nasilje ne vključuje vedno tudi fizičnega nasilja. Prav tako se večina zlorab ne zgodi od tujcev_k v temnih hodnikih, večkrat jih izvedejo znanci_ke ali celo žrtvin_a partner_ka.

Spolno nasilje je seksualno dejanje, ki ga žrtev ne želi in ji vzbuja neprijetne občutke. To je vsakršno vedenje, ki ga žrtev doživlja kot vdor v svojo osebnost. Oblik spolnega nasilje je skupaj z razvojem tehnologije vedno več.

Oblike spolnega nasilja:

 • prikazovanje vsebin s spolnostjo osebi, ki tega ne želi;
 • objava ali deljenje posnetkov s spolno vsebino po spletu;
 • siljenje v produkcijo posnetkov s spolno vsebino;
 • neprimerno razkazovanje golega telesa in genitalij osebi, ki tega ne želi;
 • neprimerne pripombe o telesu osebe in namigovanje na seks;
 • neželeno poljubljanje in dotikanje;
 • siljenje osebo v spolne prakse, ki jih ne želi;
 • masturbacija v prisotnosti osebe brez njene privolitve;
 • spolno suženjstvo;
 • siljenje v prostitucijo.

Kako ravnati v primeru
Posilstva ali spolnega nasilja?

Najprej moraš vedeti, da posilstvo ni nikoli krivda žrtve, kljub temu da se sooča z različnimi
čustvi, kot so sram, strah, nemoč, gnus, žalost. Če doživiš spolno nasilje, takoj poišči pomoč.

Najprej moraš vedeti, da posilstvo ni nikoli krivda žrtve, kljub temu da se sooča z različnimi čustvi, kot so sram, strah, nemoč, gnus, žalost. Če doživiš spolno nasilje, si poišči pomoč.

Če ne želiš govoriti s svojimi starši ali drugimi odraslimi, pokliči prijatelja_ico ali nekoga, ki mu_ji zaupaš. Mnogo je tudi organizacij in strokovnjakov_inj, ki ti lahko pomagajo. Po pomoč se lahko obrneš na brezplačne anonimne telefone različnih društev. O spolnem nasilju obvesti policijo na 113 ali prijavo oddaj osebno. Če je le mogoče, se (preden obiščeš policijo in ginekologa_injo) ne umivaj, ne češi las ali operi oblek. Obleke spravi v vrečko, saj so pomemben dokaz za policijo. Obišči urgenco in ginekologa_injo. Opravi tudi test nosečnosti in se testiraj na spolno prenosljive okužbe. Kontakte organizacij, ki ti bodo pomagale, lahko dobiš na praviladejtanja.si.

ALI ZNAŠ POMAGATI NEKOMU, KI JE ŽRTEV SPOLNEGA NASILJA?

KAKO SE POGOVORITI S PRIJATELJEM_ICO Z IZKUŠNJO SPOLNEGA NASILJA?

 

Spolno nasilje je travmatična izkušnja, ki žrtvi lahko spremeni življenje. Žal je veliko možnosti, da bo eden/ena od tvojih bližnjih enkrat v življenju doživel_a spolno nasilje. Mogoče bo za svojo izkušnjo povedal_a ravno tebi. Tu je nekaj nasvetov, kako si mu/ji lahko v kar največjo podporo.

Poslušaj ga/jo. Verjemi mu/ji. Spomni ga/jo, da ni sam_a. Ne sodi ga/je prehitro in ga/je predvsem ne krivi za to, kar se je zgodilo. Zapomni si, da je za dogodek kriva samo oseba, ki je izvajala nasilje, nikoli ni za to kriva žrtev.

Spodbujaj ga/jo, da poišče pomoč. Naj gre čimprej k zdravniku_ci, pokliče policijo ali eno od organizacij, ki bodo pomagale. Spremljaj ga/jo pri vseh teh obiskih in mu/ji nudi pomoč.

Ne sili ga/je. On/ona se mora sam_a odločiti, če bo dogodek prijavil_a ali ne. Če se odloči, da bo spolno nasilje prijavil_a policiji, se ponudi, da greš z njim/njo tja.