SPO

V še takšnem raju se lahko skriva sifilis.

Kaj je sifilis?

Sifilis prenaša bakterija Treponema pallidum. Nekateri ga imenujejo tudi »veliki imitator«, saj je mnogo njegovih simptomov prisotnih tudi pri drugih, pogostejših boleznih. Zanj je značilen predvsem čankar, kožna ali sluznična razjeda. Pozdravimo ga lahko enostavno z antibiotikom, če ga ne zdravimo, pa ima lahko resne posledice za zdravje. Glede na trajanje ga delimo na zgodnji sifilis (do enega leta) in pozni sifilis.

Sifilis prenaša bakterija Treponema pallidum. Nekateri ga imenujejo tudi »veliki imitator«, saj je mnogo njegovih simptomov prisotnih tudi pri drugih, pogostejših boleznih. Zanj je značilen predvsem čankar, kožna ali sluznična razjeda. Pozdravimo ga lahko enostavno z antibiotikom, če ga ne zdravimo, pa ima lahko resne posledice za zdravje. Glede na trajanje ga delimo na zgodnji sifilis (do enega leta) in pozni sifilis.

Kdo ga ima?

Sifilis je bil precej prisoten v 20. stoletju, vendar pa je bila od 80. let njegova pogostost v upadu, tudi zaradi promocije zdrave spolnosti, ki jo je prinesel hiv. V zadnjem desetletju pa se je število okužb v Evropi spet močno povečalo, od leta 2010 za kar 70 odstotkov. V letu 2017 so potrdili več kot 33.000 primerov.

Kar 9-krat pogosteje so z njim okuženi moški, njihova povprečna starost pa je od 25 do 34 let. Od okuženih jih je kar dve tretjini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Več primerov je med tistimi, ki živijo v urbanih okoljih.

Kako ga dobiš?

Za sifilis je značilna neboleča razjeda ali čankar, ki nastane na predelu telesa, kjer se je okužba prenesla v telo, na primer na penisu, v nožnici, na ustnicah, v ustih ali ob analni odprtini. S sifilisom je zelo enostavno okužiti partnerja_ko v začetni fazi, ko imaš razjede. Vendar pa večina ljudi sploh ne ve, da so okuženi, ker razjed preprosto ne opazijo.

Na neokuženo osebo se prenaša s stikom s  čankarjem, največkrat med vaginalnim ali analnim spolnim odnosom, redkeje pa tudi z oralnim odnosom ali celo s poljubom z nekom, ki ima čankar v ustih. Nekateri_e mislijo, da se lahko s sifilisom okužiš na javnih straniščih, v bazenih ali savnah, vendar to nikakor ni res. Prav tako se ne moreš okužiti tako, da z nekom deliš hrano ali pijačo, če se objemaš, držiš za roke ali deliš brisačo. Res pa je, da lahko okužena ženska okuži svojega otroka med nosečnostjo ali med porodom.

Kako veš, da ga imaš?

Marsikdo, ki je okužen s sifilisom, tudi več let ne razvije nobenih simptomov, saj jih je težko opaziti, ker se pojavijo in spet izginejo. Zato je najbolje, da se testiraš, saj nezdravljen sifilis vodi v vedno resnejšo fazo okužbe.

Primarna faza – 3 tedne po okužbi:

 • na mestu stika (vagina, penis, usta, anus) se pojavi drobna čvrsta bulica, ki jo zlahka spregledamo ali zamenjamo za vraščeno dlako;
 • iz nje nastane neboleča razjeda ali čankar;
 • neboleče se povečajo tudi bezgavke;
 • čankar po 3 do 6 tednih sam od sebe izgine, a okužba brez zdravljenja kljub temu napreduje v drugo fazo.

Sekundarna faza – po 6 do 8 tednih, najdlje pol leta po nezdravljeni okužbi:

 • povečajo se vse bezgavke;
 • na koži ali sluznicah se pojavi rožnato-rdeč izpuščaj (na primer na dlaneh ali stopalih, lahko tudi po trupu), ki navadno ne srbi;
 • lahko se pojavijo simptomi, podobni gripi: povišana temperatura, slabo počutje, boleče grlo, glavobol, boleče mišice;
 • na sluznicah se pojavijo čvrste bulice (kondilomi);
 • po 4 do 5 mesecih po okužbi lahko začnejo izpadati lasje.

Ti simptomi lahko trajajo od 2 do 6 tednov, lahko pa se pojavljajo in izginjajo tudi 2 leti. Simptomi bodo odšli sami od sebe, tudi če okužbe ne zdravimo, vendar pa okužba, ki lahko postane zelo nevarna, ostane, če je ne zdravimo.

pozna in latentna okužba:

 • prične se, ko izginejo simptomi prejšnjih faz, in to pri približno 15 % okuženih;
 • pojavi se od 10 do 20 let po okužbi;
 • napade notranje organe, možgane, živčni sistem, ožilje, srce, jetra, kosti in sklepe;
 • simptomi poznega sifilisa so težko koordiniranje mišic, paraliza, slepota, demenca;
 • lahko se konča s smrtjo.

Kako se testiraš?

Najpogostejša oblika testa na sifilis je preiskava krvi. Test lahko zazna prisotnost protiteles na sifilis približno šest do dvanajst tednov po okužbi.

Kako se testiraš?

Okužba s sifilisom lahko poteka popolnoma neopaženo in ima resne posledice, zato se v primeru, ko se ti zdi, da obstaja možnost, da si se okužil_a, ali imaš simptome sifilisa, takoj pogovori s svojim_o zdravnikom_co. Testirati se moraš po nezaščitenem odnosu, tudi če je partner_ka izgledal_a zdrav_a. Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, naj se na sifilis testirajo vsake tri do šest mesecev.  

Najpogostejša oblika testa na sifilis je preiskava krvi. Test lahko zazna prisotnost protiteles na sifilis približno šest do dvanajst tednov po okužbi. V primeru pojava čankarja lahko zdravnik_ca  okužbo ugotovi tudi prej. 

Če si v preteklosti prebolel_a sifilis, je testiranje na ponovno okužbo smiselno v isti zdravstveni ustanovi, saj je za dokazovanje ponovne okužbe potrebno rezultate testiranj primerjati s tistimi ob prejšnjem zdravljenju. 

Obstajajo pa tudi testi za "domačo" uporabo, ki jih lahko enostavno kupiš v lekarni ali po spletu.

Ali se ga lahko
rešiš?

Sifilis lahko zelo enostavno pozdraviš z ustreznim antibiotikom; če ga seveda diagnosticiraš dovolj zgodaj za zdravljenje. Pri poznem sifilisu zdravljenje ne vpliva na okvare, ki so že nastale.  

Če preboliš sifilis in si uspešno zdravljeni_a, te to ne zaščiti pred ponovno okužbo. Zato ne pozabi, da je lahko okužba pri tvojem_i partnerju_ki nevidna, saj se pogosto skriva v nožnici, zadnjiku, pod kožico penisa ali v ustih. Zato se lahko hitro spet okužiš.

Kako se lahko
zaščitiš pred njim?

Okužbo s sifilisom lahko preprečiš podobno kot ostale SPO: če ti spolna abstinenca ne diši, poskrbi za varno spolno vedenje. Spolne odnose imej le z enim_o zvestim_o neokuženim_o partnerjem_ko. Sicer pa tveganje lahko zelo zmanjšaš s pravilno uporabo kondoma pri vsakem spolnem odnosu. 

kaj je najhujše,
kar se lahko zgodi?

Sifilis lahko enostavno pozdravimo, če začnemo z zdravljenjem dovolj zgodaj. Brez zdravljenja pa lahko vodi k izjemno resnim in trajnim zdravstvenim težavam. Zaradi sifilisa lahko oslepiš, poškoduje lahko tvoje možgane, lahko povzroči bolezni srca, te paralizira ali zaradi njega celo umreš. Zato sta zaščita in testiranje tako zelo pomembna.

Noseča ženska lahko prenese sifilis na svojega otroka, zaradi  česar lahko otrok resno zboli.