SPO

V še takšni lepoti se lahko skriva klamidija.

Kaj je klamidija?

Klamidija je majhna bakterija, ki se naseli v celice in povzroča kronično vnetje. Navzočnost klamidije je asimptomatska, kar pomeni, da dolgo ne opazimo nobenih znakov in ne povzroča nobenih težav. Prav v tem je velika težava. Ko je okužba odkrita, se ljudje pogosto sprašujejo, kdaj so se okužili in kako dolgo že imajo klamidijo. Na to vprašanje je težko odgovoriti, saj so ljudje okuženi, ne da bi za to vedeli. Včasih je bila klamidija pomemben vzrok očesnih bolezni. V nerazvitih državah še zdaj najdemo ljudi, ki so oslepeli zaradi očesnih bolezni, ki jih je povzročila klamidija.

Kdo jo ima?

Klamidija je najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Po oceni NIJZ je največji delež okuženih v starosti od 20 do 24 let, in to več kot 5-odstoten med ženskami in 4,6-odstoten med moškimi.

Delež okuženih je višji med tistimi, ki so imeli_e prvi heteroseksualni spolni odnos pred 16. letom starosti, v preteklem letu nezaščitene spolne odnose vsaj z enim_o heteroseksualnim_o partnerjem_ko ali najmanj pet heteroseksualnih spolnih partnerjev_k v življenju. Sledijo jim stari od 25 do 29 let, med katerimi je okužen 1,0 odstotek žensk in 4,6 odstotkov moških.

Iz tega sledi, da naj bi bilo samo med prebivalci_kami Slovenije, starimi od 20 do 29 let, okuženih približno 4.400 žensk in 7.100 moških. Okuženi največkrat nimajo bolezenskih znakov. Pogosteje so okužene mlajše ženske, ki pogosto menjajo spolne partnerje_ke.

Statistični podatki kažejo, da se z njo okuži polovica žensk, ki imajo spolni odnos z okuženim moškim, medtem ko v primeru prenosa od ženske do moškega zboli le četrtina moških. Klamidijska okužba pogosto spremlja gonorejo.

Kako jo dobiš?

Klamidijo lahko dobiš pri katerikoli obliki seksa. Klamidijske infekcije se počutijo udobno v posebnih »žepkih« v vagini, danki, grlu ali v sečilih. Prenesejo so, ko se žepki dveh oseb združijo, kar se zgodi največkrat med nezaščitenim vaginalnim ali analnim seksom. Manj pogosto  (vendar pa ni nemogoče) se s klamidijo okužimo med oralnim seksom.

Izjemoma se s klamidijo lahko okuži novorojenček med porodom, če je okužena mama. 

Kako veš, da jo imaš?

Večina okuženih ne ve, da imajo klamidijo, ker nimajo simptomov.
Zato jo nekateri_e kličejo tudi »tiha epidemija«, saj povzroča veliko škode veliko ljudem, a brez simptomov.

Pri ženskah v kar 70 % okužba poteka brez izraženih znakov, vendar kljub temu lahko pride do poškodb rodil. Pri moških pa je 60 % okužb brez kliničnih znakov. Če se simptomi pojavijo, pa so najpogostejši opisani spodaj.

PO 1 DO 3 TEDNIH SE LAHKO POJAVIJO:

  • neobičajen, svetel in sluzast izcedek iz nožnice ali penisa,
  • pekoč občutek v sečnici med uriniranjem,
  • pri moških bolečina in otekanje enega od testisov.

PO 6 TEDNIH PA SE LAHKO POJAVIJO:

  • krvav sluzast izcedek,
  • boleče iztrebljanje,
  • povišana temperatura,
  • ranice v zadnjiku,
  • vnetje dimeljskih bezgavk,
  • glavobol in
  • bolečine v sklepih.

Kako se testiraš?

Za okužbo s klamidijo obstajajo različni testi. Zdravnik_ca ti lahko vzame bris sečnice, materničnega vratu ali zadnjika …

Kako se testiraš?

Za okužbo s klamidijo obstajajo različni testi. Zdravnik_ca ti lahko vzame bris sečnice, materničnega vratu ali zadnjika. Lahko ti vzame vzorec sline ali izcedka. Lahko naredi urinski test, ki pa je precej drag, zato ga v javnem zdravstvu ne izvajajo rutinsko. Test pa lahko celo kupiš v lekarni in ga narediš sam_a. 

Ali se je lahko
rešiš?

Klamidijo lahko dokaj enostavno pozdravimo z antibiotiki. Najboljši način za zdravljenje in za preprečevanje, da bi se okužili_e drugi_e, je, da se za 7 dni popolnoma izogneš seksu, dokler antibiotiki ne opravijo svoje naloge. Pomembno je, da vzameš vse antibiotike, ki ti jih predpiše zdravnik_ca, saj sicer ne bodo delovali oziroma se okužba ne bo pozdravila do konca.

Vedno naj se sočasno zdravi tudi spolni_a partner_ka okuženega_e.

Kako se lahko
zaščitiš pred njo?

Tveganje za okužbo s klamidijo lahko zelo zmanjšaš s pravilno uporabo kondoma pri vsakem odnosu. Kondomi dajejo dobro zaščito pred klamidijo pri vaginalnem in oralnem seksu, vendar samo pri oralnem seksu na moškem.

Še bolje je, če imaš samo enega_o spolnega_o partnerja_ko, ki je negativen_a na testu klamidije. Pomembno je, da sta testirana_i oba_e, saj se zelo hitro spet okužimo, če je eden/ena od partnerjev_k še pozitiven_a. Če si pozitiven_a na klamidijo, se testiraj še enkrat po 3 mesecih, da se prepričaš, da se nisi še enkrat okužil_a. Če si mlajši_a od 25 let, je najbolje, da se na klamidijo testiraš redno vsako leto ali dve.

kaj je najhujše,
kar se lahko zgodi?

Pri ženskah se lahko nezdravljena klamidijska okužba razširi na maternico in jajcevode ter povzroča vnetje, ki povzroči trajno okvaro rodil z dolgotrajnimi bolečinami v medenici, neplodnostjo in nevarno zunajmaternično nosečnost. To pomeni, da če imaš klamidijo in je ne zdraviš, se ti lahko zgodi, da ne boš mogla imeti otrok. Če se slučajno klamidija z mame prenese na novorojenčka, pa lahko pri njem povzroči slepoto ali okvaro pljuč.

Pri moških so težave redkejše. Nezdravljena okužba se včasih razširi na obmodek ali prostato, vendar pa klamidija redko povzroča moško neplodnost. Znana je povezava med klamidijo in prizadetostjo sklepov, razširitev v trebušno votlino pa lahko povzroči nevarno vnetje ob jetrih. Nezdravljena klamidijska okužba pa precej poveča tudi možnost okužbe z virusom hiv.