SPO

Več o spo

Kako jih dobiš?

SPO se prenašajo z ene osebe na drugo s spolnimi odnosi. Nekateri virusi se nahajajo v telesnih tekočinah, kot so sperma, vaginalni izločki in kri, in se prenašajo z njimi. Nekatere okužbe pa se prenašajo preko stika kože z okuženim delom telesa.

Vse SPO okužijo tvoje genitalije. Vaginalni in analni seks brez kondoma predstavljata visoko tveganje za prenos klamidije, gonoreje, sifilisa, hiva, genitalnega herpesa, HPV in hepatitisa B. Nekatere SPO lahko okužijo tudi tvoje ustnice, usta in grlo. Oralni seks brez kondoma predstavlja veliko tveganje z okužbo genitalnega herpesa, sifilisa, gonoreje, HPV in hepatitisa B. Nekatere SPO se lahko prenašajo celo z dotikom kože, ne da bi bile vmešane tekočine. Dotik okužene kože lahko prenaša genitalni herpes in HPV.

Znaki in posledice

Simptomi in znaki se najpogosteje pojavljajo v predelu spolovil, na primer kot boleče, pekoče in pogosto uriniranje, izcedek iz nožnice ali penisa, opazne spremembe na sluznici ali koži, srbenje, bolečine v spodnjem delu trebuha ali bolečine pri seksu. Vendar pozor! V večini primerov se uspejo okužbe dobro skrivati, zato nikoli ne veš …

Pri več kot polovici okuženih se simptomi namreč sploh ne pojavijo. Nezdravljene SPO lahko pri moških vodijo v vnetje sečnice, prostate, obmodka in neplodnost. Lahko pa tudi do resnih zdravstvenih stanj in v skrajnih primerih tudi v smrt.

Pri ženskah pride lahko do vnetja v mali medenici, zabrazgotinjenja jajcevodov in posledično do zunajmaternične nosečnosti ali neplodnosti. Okužbe s HPV pa lahko vodijo v nastanek raka na materničnem vratu. SPO pri nosečnicah se lahko prenesejo na otroka, lahko pa so tudi vzrok za prezgodnji porod ali splav. Zato je nujno, da ne glede na situacijo, čustva in občutek varnosti vedno poskrbiš za varen seks.

MITI O SPO

NAJPOGOSTEJŠI MITI O SPO

 

MIT #1: PRI ORALNEM SEKSU NE MOREM DOBITI SPO

Čeprav je možnost precej manjša kot pri vaginalnem in analnem seksu, pa še vedno obstaja tveganje. Okužbe, ki se pogosto prenašajo tudi pri oralnem seksu, so genitalni herpes, gonoreja in sifilis. 

MIT #2: HIV IMAJO SAMO MOŠKI, KI IMAJO SPOLNE ODNOSE Z MOŠKIMI

Virusa hiv ne zanima, kakšna je tvoja spolna usmerjenost; dobi ga lahko vsakdo, ki ima nezaščiten seks. Res je več okuženih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, vendar pa je med okuženimi v Evropi skoraj ena tretjina žensk, skoraj polovica okužb pa se prenese med heteroseksualnimi odnosi. 

MIT #3: SPO SE POZDRAVIJO SAME OD SEBE

Redko se zgodi, da SPO izginejo same od sebe; če čakaš na to in se ne zdraviš, lahko pride do dolgoročnih zdravstvenih težav. Poleg tega lahko v tem času okužiš tudi druge, kljub temu da ne kažeš nobenih simptomov. 

MIT #4: SAMO LJUDJE, KI VARAJO IN IMAJO OGROMNO SPOLNIH PARTNERJEV_K, DOBIJO SPO

Ne glede na to, ali si imel_a nezaščiten spolni odnos samo enkrat ali večkrat, lahko dobiš SPO. Seveda obstaja malo večja verjetnost, da se bodo okužili ljudje z več spolnimi partnerji_kami, vendar se lahko nalezeš že samo od enega_e (brez kondoma). 

MIT #5: MED MENSTRUACIJO NI TREBA UPORABLJATI KONDOMA

Čeprav mnogi_e mislijo, da je v času menstruacije nemogoče zanositi, pa to ni res. Kar se tiče prenosa SPO, pa med menstruacijo obstaja še celo več možnosti. Nekatere SPO (hiv, hepatitisi) se namreč prenašajo preko krvi. 

MIT #6: KOMARJEV PIK ME LAHKO OKUŽI Z VIRUSOM HIV

Raziskave se pokazale, da komarji ali katerekoli druge žuželke ne prenašajo virusa hiv. 

MIT #7: SEM V MONOGAMNEM RAZMERJU, ZATO NE MOREM DOBITI SPO

Monogamno razmerje ne pomeni avtomatično zaščite pred SPO. Vsakdo lahko v sebi nosi okužbo, tudi če nima simptomov. Da bosta zagotovo vedela_i, se oba_e testirajta na SPO, preden začneta s spolnimi odnosi, in vedno poskrbita za varen seks. 

MIT #8: BITI OKUŽEN S SPO JE SRAMOTNO

SPO so zdravstvena stanja, okužbe, prav tako običajne kot gripa ali prehlad. Prenašajo se z nezaščitenim spolnim stikom z nekom, ki je okužen_a. Okužba ni v ničemer povezana s higieno ali skrbjo zase in svoje telo.   

 

Varen seks

Kako se zaščitiš pred okužbo s SPO? Odgovor je na dlani: predvsem z odgovornim odnosom do
sebe in drugih. Ključno je, da nikoli (ampak zares nikoli!) ne pozabiš na zaščito s kondomom
in da se s svojim_o partnerjem_ko odkrito pogovarjaš o tem. Obstaja pa še nekaj drugih pravil, ki bodo zmanjšala možnost za okužbo.

»Varnejše« spolne prakse

Res je, nekatere oblike seksa so varnejše od drugih. Nekatere so celo popolnoma brez tveganja za okužbo s SPO, na primer masturbacija in »suhi« seks z oblačili na sebi.

Spolne prakse z nizkim tveganjem za okužbe so poljubljanje, dotikanje genitalij z rokami, uporaba spolnih igračk in oralni seks. Vendar je tudi v teh situacijah še vedno mogoče dobiti določene SPO, zato je uporaba kondoma tudi tu priporočljiva.

Zelo tvegana sta vaginalni in analni seks. Na takšen način lahko dobiš katerokoli od SPO, zato je pravilna uporaba kondoma pri vsakem seksu nujna. Predvsem pri analnem seksu pa je zelo priporočljiva tudi uporaba lubrikanta. 

Kar se tiče hiva, je oralni seks mnogo varnejši kot analni ali vaginalni. Toda druge okužbe, kot so herpes, sifilis, hepatitis B, gonoreja in HPV, se lahko prenašajo tudi z oralnim seksom.

Kondom

Kondom je najboljša preventiva pred SPO. Ščiti te pred partnerjevimi_kinimi telesnimi tekočinami, ki so lahko okužene, poleg tega pa ščiti tvojo kožo pred stikom s potencialno okuženo kožo okoli partnerjevih_kinih genitalij. Kondom je nujno treba uporabiti vedno, preden se penis dotakne genitalij ali ust druge osebe.

Kondomi so različnih vrst, barv, tekstur, dolžin, širin in debelosti, zato lahko brez težav najdeš zase najprimernejšega in sebi najljubšega. Večina jih je narejena iz lateksa, ki je vrsta gume. Obstajajo tudi kondomi, ki so narejeni iz zelo tanke in mehke plastike, kot so poliuretan, polisiopren in nitril. Ti so še posebej super za tiste, ki so alergični_e na lateks. Zapomni si, da kondomi, ki so narejeni iz živalske kože, ne ščitijo pred SPO, pomagajo samo pri preprečitvi neželene nosečnosti. Samo kondomi iz lateksa in plastike lahko ščitijo pred SPO!

Kondome lahko kupiš skoraj povsod: v drogerijah, lekarnah, trgovinah, trafikah, na bencinskih črpalkah in celo v avtomatih v nekaterih toaletnih prostorih. Če ti je kupovanje kondomov neprijetno, jih lahko kupiš tudi preko spleta. Če jih želiš brezplačno, pa nam lahko pišeš na spo@drogart.org.

Zelo dobra ideja je tudi uporaba lubrikanta. Poleg tega da poveča užitek pri seksu, pomaga tudi pri njegovi varnosti. Med seksom namreč nastaja trenje, ki draži kožo okrog genitalij, povzroči pa lahko tudi raztrganino na kondomu. Če uporabiš lubrikant, pa do trenja sploh ne pride. Še posebej pomemben je pri analnem seksu, saj se zadnjik ne more vlažiti sam od sebe. Brez lubrikanta je analni seks boleč in tudi nevaren za okužbo s SPO.

Kondomi brez spermicida so boljši pri zaščiti pred SPO kot tisti s spermicidom. Če uporabljaš spermicid večkrat na dan, je več možnosti, da se okužiš, saj lahko draži tvojo kožo, zaradi česar okužba lažje prodre v telo.

UPORABI PRAVILNO!

Kako pa ga pravilno odstranim?

Ko kondom poči ...

KAJ NAREDIM, ČE MED SEKSOM POČI KONDOM?

 

Če začutiš, da kondom na tvojem penisu poči v kateremkoli trenutku med spolno aktivnostjo:

  • se takoj ustavi,
  • izvleci penis,
  • odstrani počen kondom,
  • namesti nov kondom.  

Kondomi lahko počijo, zdrsnejo ali puščajo, če niso pravilno nameščeni ali odstranjeni. Če kondom poči, lahko ženska uporabi hitro kontracepcijsko tabletko za preprečitev neželene nosečnosti.

Vendar tabletka ne prepreči okužbe s SPO, zato je zelo pomembno, da se v tem primeru oba_e testirata na vse SPO.

Če obstaja velika možnost okužbe s hivom, ti je lahko na voljo PEP – postekspozicijska profilaksa, ki lahko prepreči okužbo. Napotnico za PEP lahko predpiše tvoj_a osebni_a zdravnik_ca ali dežurni_a zdravnik_ca na urgenci. 

 

 

 

okužbe

Klamidija

Gonoreja

Sifilis

hEPATITISI

Genitalni
herpes

Testiranje

dejstva o spo

Za mlade obstaja večje tveganje, da se bodo okužili_e s SPO: