SPO

V še takšni romantiki se lahko skriva hepatitis.

KAJ STA HEPATITIS B IN HEPATITIS C?

HEPATITIS B je okužba, ki povzroča vnetje jeter, prenaša pa jo virus HBV. Nalezemo se ga lahko z okuženo krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, kot so sperma in vaginalni izločki, torej predvsem s spolnimi odnosi.

HEPATITIS C je prav tako akutno ali kronično vnetje jeter, ki pa ga povzroča virus HCV. Redkeje se prenaša s spolnimi odnosi; okužbi so bolj podvrženi moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, najbolj pa intravenozni_e uporabniki_ce drog. 

Kdo ima hepatitis?

Po nekaterih ocenah je na svetu več kot 350 milijonov ljudi, ki so kronično okuženi z virusom HEPATITISA B, zaradi akutne okužbe pa vsako leto umre okoli milijon ljudi. Največ okuženih je v Srednji in Južni Ameriki, v Evropi pa je vsako leto okoli milijon novih okužb, od katerih jih ena četrtina napreduje v hudo okvaro jeter. 

V Sloveniji je vsak stoti človek nosilec virusa, ki pa v večini ne zaznava nobenih simptomov. Strokovnjaki_nje ocenjujejo, da v Sloveniji živi približno dvajset tisoč kroničnih nosilcev_k virusa, med katerimi je veliko kroničnih jetrnih bolnikov_ic. 

Ocenjujejo, da je z virusom HEPATITISA C na svetu okuženih od 130 do 170 milijonov ljudi, zaradi  posledic okužbe pa vsako leto umre od 350.000 do 500.000 oseb. Preden so začeli obvezno testirati krvodajalce_ke na prisotnost HCV, je bilo veliko okužb prenesenih s transfuzijami. Danes je največ hepatitisa C v centralni ter vzhodni Aziji in severni Afriki.

V Sloveniji naj bi bila pojavnost okužbe nižja od 0.5 %, okužbi pa so danes najbolj izpostavljeni_e uporabniki_ce drog.

Kako ga dobiš?

hepatitis b

Hepatitis B je zelo nalezljiv. Prenaša se s spermo, vaginalnimi tekočinami in krvjo. Dobimo ga lahko:

  • najpogosteje z nezaščitenim vaginalnim, analnim ali oralnim seksom z okuženo osebo,
  • z deljenjem zobne ščetke, britvice, škarjic za nohte,
  • z deljenjem igle pri intravenozni uporabi drog,
  • z okuženo iglo pri tetoviranju ali pirsingu,
  • otroka lahko mati okuži med porodom.

Virusa NE MOREŠ DOBITI s slino okužene osebe, zato deljenje hrane, pijače in jedilnega pribora ni nevarno. Prav tako se ga ne moreš nalesti s poljubljanjem, držanjem za roke, kašljanjem ali kihanjem.

hepatitis c

Hepatitis C se prenaša predvsem z okuženo krvjo, v manjši meri pa tudi s spolnimi odnosi ali tesnim stikom med družinskimi člani_cami, lahko pa tudi z matere na otroka.

Prenos med heteroseksualnim odnosom je zelo redek, v zadnjih letih pa je veliko več primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. 

Pogosteje se virus širi med intavenoznimi uporabniki_cami drog, ki uporabljajo isto iglo, ali pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože.

Kako veš, da ga imaš?

Tako hepatitis B kot hepatitis C je lahko v tebi, ne da bi čutil_a kakršnekoli simptome okužbe. Eden od najbolj prepoznavnih simptomov obeh okužb je zlatenica, sicer pa jih lahko hitro zamenjaš za kakšno drugo blago bolezen.

simptomi hepatitisa b

Okužba z virusom HBV se lahko pokaže kot akutno in kronično vnetje jeter, približno polovica okuženih pa ne zaznava nobenih znakov okužbe. Simptomi so lahko zelo podobni simptomom drugih, bolj običajnih bolezni, kot je gripa. Zato ne pozabi, da si lahko okužen_a, ne da bi vedel_a za to, kljub temu pa virus prenašaš na druge. 

Če se simptomi pojavijo, je to navadno od 6 tednov do 6 mesecev po tveganem stiku. Simptomi običajno trajajo nekaj tednov, lahko pa tudi več mesecev.

Ti znaki so: slabši apetit, utrujenost, slabost, glavobol, povišana telesna temperatura, bolečine v trebuhu, driska, temen urin ali svetlo blato, srbeča koža, rumenkasta koža in beločnice (zlatenica).  

simptomi hepatitisa c

Okužba s hepatitisom C v kar 85 % poteka brez bolezenskih znakov, kar pomeni, da so lahko okuženi_e nosilci_ke in s tem prenašalci_ke virusa na druge

Kadar simptomi nastopijo, pa so najpogostejši med njimi: utrujenost, slabost, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen urin, izguba apetita in zlatenica. Pogosta so tudi povečana jetra.  

Kako se testiraš?

Ob pojavu simptomov hepatitisov ali sumu na okužbo se takoj oglasi pri izbranem_i osebnem_i zdravniku_ci … 

Kako se testiraš?

Ob pojavu simptomov hepatitisov ali ob sumu na okužbo se takoj oglasi pri izbranem_i zdravnikom_ci, ki bo opravil_a ustrezen pregled krvi ali pa te bo po potrebi napotil_a do specialista_ke. Uspešno  zdravljenje okužbe je namreč zelo odvisno od njegovega pravočasnega začetka.

Testiraš pa se lahko tudi v eni od ambulant ali organizacij, ki nudijo anonimno in brezplačno testiranje. Spisek teh testirnih mest si lahko ogledaš na podstrani testiranje. 

Ali se hepatitisa lahko rešiš?

hepatitis b

Za okužbo s hepatitisom B nimamo zdravila, vendar pa največkrat mine kar sama od sebe, in to v 4 do 8 tednih.

Akutni hepatitis B večinoma zdravijo simptomatsko, v primeru huje potekajoče bolezni pa uvedejo protivirusna zdravila. Zdravljenje je lahko zelo dolgotrajno, okuženi_e pa morajo zaradi poškodovanih jeter spremeniti nekatere svoje navade, kot sta uživanje mastne hrane in pitje alkohola. Obe razvadi lahko dodatno poškodujeta jetra, ki so glavni razstrupljevalni organ. 

Pri najhujši obliki bolezni je zaradi popolne odpovedi delovanja jeter potrebna presaditev.  

hepatitis c

Akutni hepatitis C je mogoče pozdraviti, vendar samo, če ga odkrijemo dovolj zgodaj, preden preide v kronično obliko. Novejša zdravila so zelo učinkovita in pogosto uspešno odstranijo virus iz krvi. Tudi za kronični hepatitis C so na voljo zdravila, ki pa imajo veliko neželenih stranskih učinkov.

Ker HCV živi v celicah jeter, morajo biti okuženi previdni pri uživanju mastne hrane in alkohola. Okužena oseba mora uporabljati samo svoj pribor za osebno higieno, kot so britvice, zobna ščetka, osebno perilo in škarjice za nohte.

Pri bolnikih z življenje ogrožajočo cirozo jeter in rakom jeter je edina rešitev presaditev jeter.

Kako se lahko
zaščitiš pred njim?

hepatitis b

Za preprečevanje okužbe z virusom hepatitisa B je na voljo učinkovito cepivo. Cepljenje je v Sloveniji obvezno za vse otroke pred vstopom v osnovno šolo, obvezno pa je tudi za družinske člane_ice in spolne partnerje_ke oseb s kroničnim hepatitisom B. Tveganje lahko močno zmanjšaš tudi tako, da uporabiš kondom pri vsakem analnem, vaginalnem in oralnem spolnem odnosu. Ne deli svojih britvic ali zobnih ščetk z drugimi, predvsem pa nikoli ne deli igle pri injiciranju droge. Na sterilnost igle bodi pozoren_a tudi pri tetoviranju ali pirsingu. 

hepatitis c

Žal cepiva, ki bi ščitilo pred hepatitisom C, ni. Največ lahko narediš z ukrepi za zmanjšanje tveganja, kot so pazljivost pri izbiri salona za tetoviranje in pirsing, dosledna in pravilna raba kondoma ter uporaba lastnega sterilnega pribora pri uporabi drog.

kaj je najhujše,
kar se lahko zgodi?

hepatitis b

Akutni hepatitis B traja nekaj tednov in se pri večini bolnikov pozdravi. Če pa okužba traja več kot 6 mesecev, pa postane kronična. Kronični_e bolniki_ce lahko že v nekaj letih zbolijo za hudimi oblikami okvare jeter, kot sta  ciroza in rak jeter. Odpoved jeter zaradi kronične okužbe s hepatitisom B nastopi pri več kot 500.000 ljudi na leto in je razlog za 5 do 10 odstotkov presaditev jeter. Verjetnost za raka na jetrih pri kronično okuženih z virusom hepatitisa B je desetkrat večja, kot je tveganje za nastanek pljučnega raka pri kadilcih.

Pri desetini okuženih okužba vztraja vse življenje in lahko povzroči kronično vnetje jeter. Večina dojenčkov, ki se okužijo med porodom, razvije kronično okužbo.

hepatitis c

Okužba s hepatitisom C pri 85 % okuženih preide v kronično obliko, vendar jih večina ne kaže simptomov ali pa ti spominjajo na druge bolezni (npr. utrujenost, glavobol). Po več letih pa lahko kronična okužba pripelje do hudih bolezni, kot sta ciroza in rak jeter, v nekaterih primerih celo do popolne odpovedi delovanja jeter.

Hepatitis C je glavni razlog za presaditev jeter, vendar pa je treba bolezen pozdraviti pred tem, saj sicer virus po presaditvi ponovno okuži jetra.