SPO

V še takšni pravljici se lahko skriva gonoreja.

Kaj je gonoreja?

Gonoreja, ki ji rečemo tudi kapavica ali po ljudsko »triper«, je v zadnjem času ena od najbolj razširjenih SPO. Prenaša jo bakterija Neisseria gonorrhoea, ki prehaja z ene osebe na drugo predvsem s spolnimi stiki. Bakterija se dobro počuti v toplih in vlažnih delih telesa, kot so sluznica penisa ali vagine, maternični vrat, sečnica, vendar tudi v danki, grlu ali očeh. Na suhih mestih pa bakterija v kratkem času odmre.

Kdo jo ima?

Gonoreja je ena od najpogostejših SPO na svetu, še posebej med mladimi, starimi od 15 do 24 let. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto diagnosticirajo 78 milijonov okuženih. Po letu 2011 je primerov vse več, saj so postale bakterije odporne na antibiotik, ki se je uporabljal za zdravljenje okužbe. V Sloveniji so prijavljene številke nerelevantne, saj so mnogo manjše od dejanskih. 

Med prijavljenimi primeri je tudi izjemno malo žensk, kar ni presenetljivo, saj okužbe z gonorejo pri ženskah večinoma potekajo brez simptomov. Nesorazmerno veliko pa je primerov gonoreje med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Eden od razlogov za veliko pogostost gonoreje je tudi zaradi možnosti okužbe pri oralnem seksu, pri katerem partnerja dostikrat ne uporabita zaščite.

Kako jo dobiš?

Gonoreja se prenaša z nezaščitenimi vaginalnimi, oralnimi in analnimi spolnimi odnosi. Bakterija živi v vlažnih in toplih delih telesa, kot so vagina, penis, oči, grlo in danka. To pomeni, da jo lahko dobiš s stikom s katerimkoli od teh okuženih predelov – torej tudi z oralnim seksom. Če ima partner_ka bakterijo v žrelu, jo lahko dobiš celo s poljubljanjem. Bakterija se iz žrela pri oralnem seksu naseli na sluznico spolovila in takrat se pri moškem največkrat pojavijo simptomi. Zato moški okužbo kar hitro prepoznajo in tudi poiščejo zdravniško pomoč. 

Tveganje za prenos okužbe z ženske na moškega je od 20- do 50-odstotno po enkratni izpostavitvi, z moškega na žensko pa 80-odstotno po enkratni izpostavitvi. Prenos pri oralno-genitalnih stikih je pogostejši s penisa v usta, vendar pa je mogoč tudi prek nožnice v usta. Pri nosečnicah lahko pri porodu pride do prenosa virusa na otroka.

Kako veš, da jo imaš?

Večina ljudi, predvsem žensk, sploh nima simptomov okužbe z gonorejo.

Pri približno 10 % moških simptomov ni, pri ostalih pa se pojavijo po približno 3 do 7 dneh:

  • pekoč občutek med uriniranjem,
  • lahko se pojavi bel, rumen ali zelen izcedek iz sečnice, torej iz penisa,
  • boleča in otekla moda.

Pri ženskah po navadi ni nobenih značilnih bolezenskih znakov, če pa že so, pa so pogosto tako mili, da jih zamenjajo za vnetje nožnice ali sečil:

  • gnojni izcedek iz nožnice,
  • pekoč občutek pri uriniranju,
  • redko krvavitev iz nožnice, ki ni povezana z menstruacijo,
  • hujše bolečine med menstruacijo in krči ter bolečine v spodnjem delu trebuha.  

Gonoreja pri analnem seksu lahko okuži tvojo danko, od koder se lahko prenese tudi na druge dele telesa (na primer s toaletnim papirjem). Analna gonoreja največkrat nima simptomov, lahko pa:

  • začutiš srbenje okrog anusa,
  • se pojavi izcedek iz anusa,
  • čutiš bolečino med iztrebljanjem.

Gonoreja v žrelu se največkrat čuti kot malce vneto grlo.

Pri nezdravljeni in napredujoči gonoreji se po telesu začnejo pojavljati kožni izpuščaji. Ti so lahko v obliki mehurjev ali napolnjeni z gnojem. Drugi simptomi pa so še artritisu podobne otekline in bolečine v sklepih, najpogosteje v kolenih. Pojavljati se lahko začnejo še vročina, glavoboli, bolečine v mišicah in vratu.

Kako se testiraš?

Pri sumu na gonorejo se pogovori z zdravnikom_co, ki se bo odločil_a, kakšen test bo najboljši zate. Vedno mora namreč vzeti bris z mesta okužbe, da lahko dokaže prisotnost bakterije na sluznici.

Kako se testiraš?

Pri sumu na gonorejo se pogovori z zdravnikom_co, ki se bo odločil_a, kakšen test bo najboljši zate. Vedno mora namreč vzeti bris z mesta okužbe, da lahko dokaže prisotnost bakterije na sluznici. To pomeni, da ti lahko vzame bris sečnice ali materničnega vratu ali žrela ali danke. Kužnino pošlje v laboratorij, kjer preverijo tudi morebitno odpornost proti antibiotikom.

Lahko pa te namesto tega napoti na urinski test za mikrobiološki dokaz prisotnosti bakterije. V primeru dokazane gonoreje zdravnik_ca vedno opravi še krvne teste na sifilis in hiv, vzame pa tudi brise za testiranje na klamidijo.

Ali se je lahko
rešiš?

Gonorejo lahko pozdraviš z ustreznim antibiotikom. Antibiotik v obliki tablet žal ni več primeren, ker je bakterija postala odporna nanj, zato je potrebno zdravljenje s kombinacijo antibiotika, ki ti ga injicirajo v mišico, in antibiotika v obliki tablet. Takšno zdravljenje hkrati pozdravi tudi morebitno klamidijsko okužbo, ki je pogosto pridružena gonoreji.

Teden dni po jemanju teh antibiotikov zdravnik_ca vzame kontrolni bris, da preveri, ali je bilo zdravljenje učinkovito. V času zdravljenja se moraš izogibati seksu, vsaj dokler zdravnik_ca ne potrdi, da je bilo zdravljenje uspešno.

Kako se lahko
zaščitiš pred njo?

Najboljša zaščita je seveda popolna spolna abstinenca. Če pa spolne odnose kljub temu imaš, pa sta drugi dve pravili dosledna in pravilna uporaba kondoma pri vsakem odnosu ter povsem monogamna zveza z nekom, ki je bil negativen na testiranju. Vendar pozor! Kondom je treba uporabiti pri vsakem spolnem odnosu, tudi pri oralnem, saj bakterija živi tudi v žrelu in očeh.  

kaj je najhujše,
kar se lahko zgodi?

Če gonoreje ne zdravimo, lahko napreduje v hujšo okužbo, ki okvari reproduktivne organe. Pri ženskah lahko povzroči medenično vnetje, ki prizadene maternico, jajčnike ali jajcevode. To lahko privede do neplodnosti ali izvenmaternične nosečnosti. Okužena ženska lahko med porodom prenese bolezen na otroka, ki se kaže kot gonoreja očesne veznice. 

Moški imajo redkeje hude težave zaradi gonoreje. Zelo močna okužba lahko prizadene semenovod in s tem povzroči neplodnost. 

Okužba z gonorejo povečuje tveganje za okužbo s hivom, če pa bakterija pride v kri, pa celo povzroči težave s srcem, sklepi in celo slepoto.