SPO

Pogosta
vprašanja

Če se ti porajajo še kakšna vprašanja na temo spolnosti, SPO, testiranj ali odnosov na splošno in odgovorov ne najdeš na tej spletni strani,
nam lahko kadarkoli pišeš na spo@drogart.org. Potrudili se bomo, da ti bomo zelo hitro odgovorili 🙂

Nezaščiten spolni odnos je najpogostejši vzrok za prenos SPO. Priporočamo, da se testiraš. Če se odločiš, da se ne boš testiral_a, pozorno spremljaj svoje telo in morebitne simptome. Če se ti pojavijo simptomi, ki so značilni za SPO, se pojdi testirat ali se naroči na pregled pri osebnem_i zdravniku_ci. Bodi pozoren_na tudi na simptome, ki so lahko značilni za kakšno drugo bolezensko stanje, kot je gripa (glavobol, slabost, vročina, trebušne težave …), saj je lahko tudi to znak SPO. V prihodnje pa le uporabi zaščito.

Pri potencialnem prenosu virusa hiv igra vlogo več pomembnih dejavnikov.

Na prvem mestu je zaščita. Če sta pravilno uporabila_i kondom, je možnost za okužbo skoraj nična, saj so kondomi dokazano najbolj učinkovita zaščita pred SPO.

Drugi zelo pomemben dejavnik pa je zdravljenje okužbe osebe, ki je hiv pozitivna. Osebe, ki so dokazano hiv pozitivne, se zdravijo s protiretrovirusno terapijo (tabletka, ki jo vzamejo 1-krat na dan). Učinek zdravljenja je, da hiv pozitivne osebe ne morejo več prenašati virusa naprej, saj je njihovo virusno breme nezaznavno. To pomeni, da če se oseba, s katero si imel_a spolni odnos, zdravi, do prenosa okužbe ni prišlo.

Vseeno pa ti priporočamo, da se testiraš na ostale SPO.

Anonimno in brezplačno se lahko testiraš na infekcijski kliniki v Ljubljani (Hepatitis B in C ter hiv), moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, pa se lahko brezplačno in zaupno testirajo tudi pri društvu Legebitra (hiv, hepatitis B in C, gonoreja, sifilis).

Brezplačno se lahko testiraš tudi preko napotnice, ki ti jo napiše tvoj_a osebni_a zdravnik_ca ali ginekolog_inja. Takšno testiranje se lahko izvede na infekcijski kliniki, dermatovenerološki kliniki, na Zavodu za transfuzijsko medicino ali v kateri od splošnih bolnišnic (odvisno od regije in zdravnika_ce).

Obstaja pa tudi možnost anonimnega, vendar samoplačniškega testiranja, ki ga izvajajo večje klinike v državi in nekatere zasebne klinike (Zdrav splet, Medicinski center Barsos, Diagnostični center Strah, zasebne ginekološke ambulante …).

Vsaka penetracija penisa v nožnico ali anus je tvegana. Hiv in nekatere druge SPO so v velikih količinah prisotne v predsemenski tekočini, ki se iz penisa izloča že pred izlivom sperme. Predsemenska tekočina pride tako v stik s sluznico, ki jo virus hiv in druge okužbe lahko prehajajo. V primeru ranic (tudi mikro ranic, ki jih ne vidimo s prostim očesom), lahko pride do prenosa.

Uporaba zaščite je potrebna pri vsaki penetraciji ne glede na izliv!

Hiv je v slini prisoten v zelo majhnih količinah, ki ne morejo povzročiti okužbe. Registriran je le en dokazan primer prenosa s poljubom, pri katerem pa je šlo za prenos preko krvi, ki se je izločala okuženemu_i partnerju_ki med poljubom. Poljubljanje torej ni visoko tvegano obnašanje, se mu je pa bolje izogibati, če ima kateri_a izmed partnerjev_k poškodbe ustne sluznice iz katerih krvavi.

Prenos virusa hiv ni mogoč preko souporabe stvari, kot so jedilni pribor, brisače itd. Hiv se prav tako ne prenaša ob stisku roke, objemu in poljubu. Prenos virusa je mogoč zgolj preko telesnih tekočin, kot so kri, sperma in vaginalni izločki.

Hiv se nahaja v skoraj vseh telesnih tekočinah, vendar pa je v določenih telesnih tekočinah prisoten v tako majhni količini, da prenos preko te tekočine ni mogoč. Prenos je mogoč preko krvi, sperme, vaginalnih izločkov in preko materinega mleka.

Preko sline in solz prenos zaradi majhne količine virusa ni mogoč.

V urinu, blatu, izbruhani tekočini in znoju se virus hiv ne nahaja, zato tudi preko teh tekočin prenos ni mogoč.

Okužba pri oralnem spolnem odnosu je mogoča. Tveganje za okužbo pa je različno glede na tvojo vlogo v oralnem spolnem odnosu.

Če si bil_a pri oralnem odnosu v pasivni vlogi, je možnost okužbe izredno majhna. Pri tem spolnem odnosu pride v stik le slina ženske/moškega s tvojimi sluznicami (moški: glavica penisa, ženska: nožnica in zunanja spolovila). V slini je virus prisoten le v izredno majhnih količinah, ki ne zadostujejo za okužbo. Verjetnost okužbe je enaka kot pri poljubljanju, kjer pravimo da je poljubljanje, kjer ni krvi, varno.

V primeru, da si bil_a pri oralnem odnosu v aktivni vlogi (si izvajal_a oralni odnos), možnost za okužbo obstaja. Kadar imamo oralni odnos s fantom, pride do izliva sperme v usta, torej sperma pride v stik s sluznico in prenos je mogoč. Če imamo oralni odnos z žensko, pridejo ženski vaginalni izločki v stik z našo sluznico. Prenos virusa hiv in drugih SPO je mogoč.

Če si bil_a okužen_a in potem tudi pozdravljen_a s hepatitisom B, se ne moreš ponovno okužiti, saj so se ti v telesu razvila protitelesa, zaradi katerih si imun_a na virus. Ostale SPO, kot so hepatitis C, gonoreja, klamidija in sifilis, lahko dobiš večkrat, tako da vedno obvezno uporabi zaščito.

Če je od nezaščitenega spolnega odnosa minilo manj kot 3 mesece, še ne moremo trditi, da se nismo okužili, saj se nekatere okužbe in simptomi pojavijo šele več kot 3 mesece po spolnem odnosu, pri katerem je prišlo do prenosa. Opozoriti pa je potrebno tudi na dejstvo, da se nam simptomi mnogokrat ne razvijejo, vseeno pa smo lahko prenašalci virusa.

Nekateri simptomi so lahko tudi precej podobni prehladu, virozam ali gripi, tako da nas lahko zavedejo, saj ne pomislimo na SPO.

Priporočamo, da se testiraš na SPO, saj boš le tako lahko vedel-a, da se nisi okužil_a.

Ja. Dokazano je, da je ob pravilni, vsakokratni uporabi kondomov iz lateksa ali plastike zaščita dobra. Dokaz za učinkovitost kondomov je uporaba le-teh med “diskordantnimi” pari; to so pari, kjer je eden_a izmed partnerjev_k okužen_a z virusom hiv. V evropski študiji 123 diskordantnih parov, ki so navajali redno uporabo kondoma, se niti eden/ena izmed partnerjev_k ni okužil_a. V skupini 122 parov, ki pa so navajali neredno uporabo kondoma, pa je prišlo do 12 okužb partnerjev_k.

Ključnega pomena za učinkovitost je pravilna uporaba kondoma:

 • Vedno preveri rok uporabe kondoma.
 • Če ima poškodovan ovitek, ga ne uporabi.
 • Ovitek odpri previdno, da kondoma ne poškoduješ. Pri tem ne uporabljaj ostrih predmetov ali zob.
 • Ko vzameš kondom iz ovitka, preveri, če je pravilno obrnjen.
 • Natakni ga na penis, ki je v erekciji. Pred tem iz kondoma iztisni zrak.
 • Kondom odvij do korena penisa.
 • Odstrani ga, preden popusti erekcija.
 • Kondom zvij in ga odvrzi v smeti.
 • Ne uporabljaj olj, vazelinov in krem skupaj s kondomom, saj se lahko poškoduje njegova površina. Lubrikanta nikoli ne nanašaj pod kondom.
 • Istega kondoma ne uporabljaj večkrat.

Če SPO niso pravočasno odkrite in zdravljene, lahko pustijo resne posledice. Okužbe lahko povzročijo vnetje jajcevodov in jajčnikov, privedejo lahko do brazgotinastih sprememb, ognojkov in neprehodnosti jajcevodov. Vse to vpliva na večje tveganje za neplodnost. Zaradi okužbe lahko pride tudi do zunajmaternične nosečnosti. Okužba v času nosečnosti se lahko prenese tudi na otroka.

Cepiš se lahko proti hepatitisu B ter HPV.

Cepljenje proti hepatitisu B ni potrebno, če si se v preteklosti že cepil_a. Osebe, rojene leta 1993 ali kasneje, so proti hepatitisu B cepljene pred vstopom v osnovno šolo. Cepljenje proti hepatitisu B poteka v treh dozah cepiva (prvi dan, čez 1 mesec in čez 6 mesecev), izvajajo ga v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in tudi pri nekaterih osebnih zdravnikih_cah/ginekologih_injah. Cepljenje je samoplačniško in stane 150€. Po cepljenju si pred hepatitisom B doživljenjsko zaščiten_a. Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, imajo možnost brezplačnega cepljenja preko društva Legebitra.

Cepljenje proti HPV poteka samoplačniško v ambulantah NIJZ in tudi pri nekaterih osebnih zdravnikih_cah. Dekleta se lahko od leta 2009 cepijo v šestem razredu osnovne šole. Tudi cepljenje proti HPV poteka v treh dozah cepiva (prvi dan, čez en mesec in čez 6 mesecev). Cena za samoplačniško cepljenje je 71€.

Do okužbe lahko pride tudi ob souporabi erotičnih pripomočkov. Če se odločiš za uporabo erotičnih pripomočkov, jih obvezno pravilno očisti in razkuži pred in po vsaki uporabi. Po in pred uporabo jih očisti s toplo vodo in milom. Previden_na bodi pri vibratorjih, ki niso vodoodporni, te raje očisti z vlažilnimi robčki. Spolne igrače hrani v suhem prostoru. Kadar spolne igrače deliš z več partnerji_kami, jih očisti, preden jih uporabiš pri naslednjem_i partnerju_ki. Priporočljivo je uporabiti kondom, ki ga prav tako zamenjaj pri vsakem_i partnerju_ki.

Nezdravljene SPO imajo lahko trajno nepopravljive posledice, kot so neplodnost, zunajmaternična nosečnost ter kronična bolečina v spodnjem delu trebuha ali v križu. Pri moških lahko pride do kroničnega vnetja obmodka ali prostate. Mogoča so tudi vnetja sklepov, poškodbe kože in drugih organov, razjede, srčno-žilne težave, vnetje in ciroza jeter, rak ali celo smrt. Zato raje uporabljaj zaščito in se testiraj, da boš lahko potencialno okužbo pravočasno pozdravil_a.

Vse SPO z izjemo hiva in genitalnega herpesa so ozdravljive. Kljub temu da hiv ni ozdravljiv, pa obstajajo zdravila, ki hiv pozitivnim osebam omogočajo normalno, zdravo in dolgo življenje. 

Možnosti testiranja na SPO pri ginekologu_inji se razlikujejo od ginekologa_inje do ginekologa_inje. Načeloma velja, da SPO odkriva in zdravi zdravnik_ca dermatolog_inja-venerolog_inja. Na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani je vsak dan dostopen_na dermatolog_inja, ki v primeru suma na okužbe pregleda posameznika_co in odvzame brise za najpogostejše bolezni. Testiranje ni anonimno in je mogoče samo z napotnico, ki jo predpiše  osebni_a zdravnik_ca.

Testiranje je mogoče tudi pri nekaterih ginekologih_njah, ki imajo možnost odvzema brisov in analize testov. Večinoma gre za ginekologe_inje v zasebnih klinikah, kjer je testiranje samoplačniško, in za ginekologe_inje, ki delujejo v večjih klinikah s kapacitetami in sredstvi za testiranje.

Tisti_e, ki delujejo v manjših klinikah/ambulantah, te bodo na testiranje po vsej verjetnosti napotili_e na večjo kliniko (Dermatovenerološka klinika, Infekcijska klinika, splošne bolnišnice…).

V vsakem primeru je najbolje, da se o testiranju pogovoriš s svojim_o zdravnikom_co.

Ker se koronavirus prenaša kapljično, ob tesnih stikih z ljudmi, je možnost, da pride do okužbe tudi med seksom. Če živiš s partnerjem_ko, seveda ni nobenih težav.

V nasprotnem primeru pa je v tem času morda še najbolj priporočljivo, da se za nekaj časa odpoveš spolnim odnosom z naključnimi partnerji_kami. Na voljo imaš veliko drugih opcij, ki so lahko enako zanimive, npr. masturbiranje, eksperimentiranje s spolnimi igračkami, gledanje pornografskih filmov, seks preko telefona/kamere ali morda celo »masturbiranje na varni razdalji«.

Če se kljub temu odločiš za seks, ti priporočamo:

 • s partnerji_kami se odkrito pogovarjaj o zdravju in odnosih (si imel_a okužbo, si zdrav_a, št. spolnih partnerjev, potencialni stiki z okuženimi …),
 • imej čim manj različnih spolnih partnerjev_k,
 • po seksu z naključnimi spolnimi partnerji_kami poskusi za 10 dni omejiti stike z drugimi (predvsem z rizičnimi skupinami, kot so npr. babice in dedki),
 • če si prehlajen_a ali kažeš kakšne druge znake okužbe, se v seks definitivno ne spuščaj,
 • čeprav te pred koronavirusom ne bo zaščitil, pa vseeno uporabljaj KONDOM!

Dobra in redna higiena je vsekakor pomembna in priporočljiva. Vendar pa ni dokazov, da bi umivanje spolnih organov po spolnem odnosu zmanjšalo tveganje za prenos SPO. Na zaščito je potrebno pomisliti pred spolnim odnosom, v obliki kondoma in lubrikanta.

Več raziskav je dokazalo, da komarji in druge sorodne žuželke ne prenašajo virusa hiv in drugih SPO, in to tudi v območjih, kjer je veliko virusa hiv in veliko komarjev. Virusi, ki povzročajo SPO, živijo le znotraj človeškega telesa in v žuželki hitro propadejo, torej se na tak način ne morejo razmnoževati in širiti naprej. Bolezni, kot je malarija, se prenašajo s komarji, ker se povzročitelj nahaja v slini komarja, ki jo ta vbrizga v človeka. Hiv ni nikoli prisoten v slini komarja.

Zaradi bioloških faktorjev imajo ženske nekaj več možnosti za razvoj SPO, saj je površina, ki je izpostavljena okužbi, večja (vagina in maternični vrat). Med spolnim odnosom lahko v vaginalnem tkivu hitreje pride do manjših poškodb, ki vodijo do okužbe.

Poškodba kondoma lahko vodi do okužbe. Če ti med spolnim odnosom poči kondom, takoj prenehaj s spolnim odnosom in uporabi nov kondom. Če s spolnim odnosom vseeno nadaljuješ oziroma nisi pravočasno opazil_a, da je kondom počil, priporočamo, da se testiraš na SPO. Če se odločiš, da se ne boš testiral_a, pozorno spremljaj svoje telo in morebitne simptome. Če se ti pojavijo simptomi, ki so značilni za SPO, se pojdi testirat ali se naroči na pregled pri osebnem_i zdravniku_ci.

Testiranje je priporočljivo, če si imel_a nezaščiten spolni odnos ali če imaš simptome katere od SPO. Da bo rezultat zanesljiv, je potrebno od nezaščitenega spolnega odnosa do testiranja počakati vsaj 3 mesece. Nekatere okužbe se namreč lahko pojavijo šele 3 mesece po spolnem odnosu, v katerem je prišlo do prenosa virusa/bakterije v telo, zato test prej ni smiseln, ker je lahko lažno negativen.

Okužba z virusom dandanes ne predstavlja več »smrtne obsodbe«. Hiv pozitivne osebe lahko ob primernem zdravljenju s protiretrovirusno terapijo čisto normalno živijo, imajo hobije, hodijo v službo, imajo spolne odnose in si celo ustvarijo družino. Protiretrovirusna terapija pomeni jemanje ene tabletke na dan in redne preglede pri infektologu_inji, ki skrbi za primeren potek terapije. Primerno zdravljenje vpliva tudi na virusno breme virusa hiv v telesnih tekočinah. Virusno breme postane nezaznavno, kar pomeni, da se virus ne more prenašati naprej. Ob primernem zdravljenju hiv pozitivna oseba nikoli ne pride do bolezenskega stanja, ki ga imenujemo AIDS. Zaradi rednih pregledov in načeloma bolj zdravega načina življenja lahko živi še dlje kot oseba, ki ni hiv pozitivna. 

Če se ti porajajo še kakšna vprašanja na temo spolnosti, SPO, testiranj ali odnosov na splošno in odgovorov ne najdeš na tej spletni strani, nam lahko kadarkoli pišeš na spo@drogart.org. Potrudili se bomo, da ti bomo zelo hitro odgovorili 🙂