SPO

Testiranje

T
e
s
t
i

TESTIRATI
ALI NE TESTIRATI?

Se ti zdi, da se okužba s SPO prav tebi ne more zgoditi? Raje pomisli še enkrat. Ker se simptomi SPO marsikdaj (celo večinoma) sploh ne pokažejo ali pa se razvijejo zelo pozno, si lahko okužen_a, ne da bi se sploh zavedal_a. Edini način, da si popolnoma prepričan_a, da nimaš SPO, je testiranje. No, dobra novica pa je, da se lahko večino okužb dokaj enostavno pozdravi z zdravili 🙂

Če si imel_a spolne stike z drugo osebo in imaš kakršnekoli simptome SPO, govori s svojim_o osebnim_o  zdravnikom_co o možnostih testiranja. Povej, kakšne simptome imaš, kakšno obliko spolnega odnosa si imel_a (vaginalnega, analnega ali oralnega) in če si uporabil_a kondom. Zdravnik_ca ti bo pomagal_a ugotoviti, na katero testiranje moraš. Simptomi se lahko tudi pokažejo in izginejo, vendar to ne pomeni, da je okužba odšla z njimi. Zelo značilno je, da so simptomi mili in te mogoče sploh ne motijo. Različne SPO imajo različne simptome. Na podstrani Okužbe lahko izveš vse o njih. 

Zakaj je testiranje tako pomembno? Ker nekatere okužbe lahko povzročijo resne zdravstvene zaplete, če jih ne zdraviš. Če si okužen_a z eno SPO, je tudi več verjetnosti, da se boš okužil_a še s kakšno, na primer s hivom. S testiranjem lahko tudi preprečiš prenos okužbe na druge. Testiraj se tudi, če nimaš nobenih simptomov, ampak si imel_a tvegane (nezaščitene) spolne odnose, saj okuženi_e zelo pogosto nimajo (izrazitih) simptomov.

je čas, da se testiram na spo?

KAKO poteka?

Torej si se odločil_a za testiranje, bravo! Kaj pa zdaj? Mogoče ti je misel na testiranje zastrašujoča, vendar ni razloga za to; testiranja so večinoma neboleča, nekatera so tudi brezplačna, večino SPO pa se da enostavno pozdraviti z zdravili. Prej ko boš vedel_a, da si okužen_a, prej boš ozdravljen_a in več možnosti za uspešno zdravljenje boš imel_a. Oblike testov so lahko različne glede na tvojo starost, spol, spolno zgodovino in seveda, na katero SPO se testiraš. Žal ne obstaja en test za vse SPO.

Testiranje lahko vključuje:

Fizični pregled: zdravnik_ca te lahko pregleda, če imaš kakšne znake okužb, kot so izpuščaji, razjede, izcedki ali bradavice.

Urinski test: zdravnik_ca te bo mogoče napotil_a v laboratorij, kjer boš oddal_a vzorec urina. Takšno testiranje lahko pokaže okužbo s klamidijo ali gonorejo.

Vzorec izcedka, tkiva, celic ali sline: zdravnik_ca bo vzel_a bris in ga pregledal_a pod mikroskopom. Takšno testiranje se uporablja za npr. klamidijo, gonorejo, herpes ali hiv.

Vzorec krvi: pregled krvi se uporablja na primer pri testiranju na sifilis, herpes ali hiv.

Vzorec sluznice penisa, vaginalnih izločkov ali sluznice anusa: zdravnik_ca ti bo vzel_a bris, ki se pošlje v laboratorij. Takšno testiranje se uporablja npr. za klamidijo in gonorejo.

KJE IN KAKO SE TESTIRAM?

Tu pa bo potrebnega malo več raziskovanja. Možnosti za testiranje so zelo različne. Odvisne so predvsem od tega, na katero SPO se želiš testirati, ali želiš ob testiranju ostati anonimen_a in ali si za testiranje pripravljen_a plačati. Najbolj priporočljivo je testiranje, na katerega te z napotnico napoti osebni_a zdravnik_ca ali ginekolog_inja.

Za takšno testiranje se je najprej potrebno naročiti pri osebnem_i zdravniku_ci ali ginekologu_inji, ki opravi pregled in se s tabo pogovori o razlogih za testiranje. Načeloma velja, da SPO odkriva in zdravi dermatolog-venerolog(_inja), zato boš dobil_a napotnico za dermatovenerološko kliniko, infekcijsko kliniko, Zavod za transfuzijsko medicino ali katero od splošnih bolnišnic v regiji. Na testiranju je vedno prisoten_a dermatolog-venerolog(_inja), ki te pregleda in odvzame brise za najpogostejše okužbe ter te pošlje v laboratorij na odvzem krvi in urina. V primeru pozitivnega rezultata te bodo iz klinike poklicali, da se ponovno oglasiš in se pogovoriš o nadaljnjih ukrepih in poteku zdravljenja okužbe. V primeru negativnega rezultata boš o izvidu obveščen_a na način, ki si ga ob testiranju tudi sam_a izbereš (po pošti ali osebni prevzem).

Možnost testiranja na SPO imajo tudi nekateri_e ginekologi_nje, vendar predvsem v zasebnih ambulantah, kjer je testiranje samoplačniško, ali v večjih klinikah, kjer imajo kapacitete za testiranja. Ginekolog_inja, ki deluje v manjši kliniki/ambulanti, te bo na testiranje po vsej verjetnosti napotili_a na večjo in bolj specializirano kliniko.

Brezplačna in anonimna testiranja (samo na HIV TER HEPATITISe)

Brezplačno in anonimno se lahko testiraš zgolj na hiv ter hepatitis B in C. Takšno testiranje je na primer mogoče na Infekcijski kliniki v Ljubljani. V času koronavirusa testiranje poteka v specialistični ambulanti Infekcijske klinike na Poljanskem nasipu 58 (vsak ponedeljek od 12.00 do 14.30). Na testiranje se je potrebno prehodno naročiti na elektronski naslov anonimno.testiranje@kclj.si. Ob testiranju ti je dodeljena šifra, s katero klinika zagotavlja tvojo anonimnost, s šifro pa dostopaš tudi do rezultatov. V času koronavirusa ti rezultate testa pošljejo preko elektronske pošte.
Brezplačno in anonimno testiranje na hiv je mogoče tudi v UKC Maribor (Oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja, ambulanta hiv in druge spolno prenosljive okužbe). Testiranje poteka vsa ponedeljek od 10. do 12.

Brezplačna in anonimna testiranja za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (samo na HIV, HEPATITISe in SIFILIS)

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, pa je na voljo tudi brezplačno in anonimno testiranje pri Društvu Legebitra. Testiranje poteka na Prešernovi cesti 3 v Ljubljani (vsak delovni ponedeljek in torek od 17. do 20. ter ob petkih od 10. do 12.). Na točki se lahko testiraš na hiv, hepatitis B in C ter sifilis, zaradi epidemije koronavirusa pa se je na testiranje potrebno naročiti preko aplikacije ali preko telefona (030 361 280). Testiranja redno potekajo tudi v Mariboru (v 1. nadstropju Mladinskega kulturnega centra Maribor, Ob železnici 16, vsako zadnjo sredo v mesecu od 17. do 19.), občasno pa tudi v Novem mestu, Kopru, Radovljici, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, na Ptuju in v Novi Gorici.

Samoplačniška in anonimna testiranja (na HIV, HEPATITISe, KLAMIDIJo, GONOREJo, SIFILIS)

Na voljo so tudi tudi anonimna, vendar samoplačniška testiranja. Takšna testiranja izvajajo nekatere zasebne klinike in zasebne ginekološke ambulante. V teh klinikah lahko opraviš test na vse najpogostejše SPO (hiv, hepatitis B in C, klamidijo, gonorejo, sifilis). Cene testiranja se gibljejo od 100 do 400 evrov.

Samoplačniško anonimno testiranje lahko opraviš tudi v nekaterih večjih splošnih bolnišnicah in zavodih, vendar je tam večinoma mogoče samo samoplačniško testiranje na hiv (UKC Maribor, Splošna bolnišnica Ptuj, Splošna bolnišnica Trbovlje, Splošna bolnišnica Izola, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj, Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Koper). Cena testiranja na hiv se giblje okoli 15 €. Samoplačniško testiranje na hiv, hepatitis B in C ter sifilis pa lahko opraviš tudi na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani ter v Centrih za transfuzijsko dejavnost Izola, Nova Gorica, Novo mesto in Slovenj Gradec. Cena testiranja za vse zgoraj naštete okužbe se giblje okoli 80 €.

Test na klamidijsko okužbo pa lahko opraviš celo sam_a. Preprosto ga kupiš v lekarni in rezultat, ki zagotavlja 98-odstotno natančnost, dobiš že po približno 15 minutah. Moramo pa te opozoriti, da je to test, ki lahko potrdi ali ovrže samo okužbo s klamidijo. V primeru pozitivnega rezultata na klamidijsko okužbo se moraš nujno naročiti za pregled pri osebnem_i zdravniku_ci, ki te bo pregledal_a in naročil_a na testiranje na vse SPO.

V lekarni lahko kupiš tudi test na sifilis in ga opraviš doma. V primeru pozitivnega rezultata pa se moraš vsekakor nujno naročiti na pregled pri osebnem_i zdravniku_ci, ki  te bo še enkrat poslal_a na testiranje.

BREZPLAČNO TESTIRANJE BREZ NAPOTNICE NA VSE SPO

Ljubljana

naslov: Gradiškova ulica 10,  1000 Ljubljana
naročanje: derma.narocanje@kclj.si ali 01 522 43 33

Ptuj

naslov: Potrčeva cesta 19a, 2250 Ptuj
naročanje: dermatoloska.ambulanta@zd-ptuj.si ali 02 787 15 48
kratke čakalne dobe (običajno 7 dni)

Anonimna in brezplačna testirna mesta (HIV in HEPATITIS)

Ljubljana

naslov: Specialistična ambulanta na Poljanskem nasipu 58
informacije: 01/522-26-22
urnik: ob ponedeljkih (12.00–14.30)
rezultati: po elektronski pošti

naslov: Trubarjeva 76/a
informacije: www.kajisces.si, 030/361-280
urnik: DIC Legebitra, vsak delovni ponedeljek (17.00–20.00) in petek (10.00–12.00)
rezultati: ob petkih in torkih

Maribor

naslov: Oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja, abulanta za HIV in druge spolno prenosljive bolezni, Ljubljanska 5
informacije: 02/321-26-57
urnik: ob ponedeljkih (10.00–12.00)
rezultati: ob četrtkih (12.00 – 13.00), osebno

Anonimna in samoplačniška testirna mesta (HIV)

Ljubljana

naslov: Šlajmerjeva 6 informacije: 01/543-81-00
urnik: od ponedeljka do petka (8.00–14.00)
rezultati: naslednji delovni dan, osebno
cena: 16 evrov

Slovenj Gradec

naslov: Gosposvetska 3 (oddelek za transfuzijo v kletnih prostorih)
informacije: 02/882-34-00
urnik: v ponedeljek, sredo in petek (8.00–12.00), obvezno je predhodno naročanje
rezultati: v enem tednu, po dogovoru
cena: 16,46 evra

Kranj

naslov: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Gosposvetska 12
informacije: 04/201-71-00, 04/201-71-63, 04/201-71-73
urnik: sreda (7.00–8.00)
anonimno testiranje od ponedeljka do petka (7.00– 8.00):
z napotnico/samoplačniško
rezultati: isti dan
cena: 14,86 evra

Nova Gorica

naslov: Ulica padlih borcev 13 a (Center za transfuzijsko dejavnost, stara stavba, 1. nadstropje)
informacije: 05/330-11-73
urnik: ob ponedeljkih (8.00–12.00)
rezultati: ob ponedeljkih
cena: 15,85 evra

Izola

naslov: Zavod za transfuzijsko medicino, Polje 35/a
informacije: 05/660-62-30
urnik: ob sredah (8.00–9.00)
rezultati: čez en teden
cena: 15,85 evra

Novo mesto

naslov: Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Šmihelska 1
informacije: (01) 54 38 340
urnik: sreda (9.00–11.00)
rezultati: v roku enega tedna
cena: 15,85 evra

Koper

naslov: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Verdijeva 11
informacije: 05/663-08-60, 05/663-08-64, 05/663-08-66, 05/663-08-67
urnik: od ponedeljka do petka (7.30–15.00)
rezultati: isti dan
cena: 14,86 evra

Ptuj

naslov: Potrčeva cesta 23–25 (Oddelek za transfuzijo, v kletnih prostorih)
informacije: 02/749-14-37
urnik:  torek in četrtek (7.00–12.00)
rezultati: čez tri dni
cena: 17 evrov

Murska Sobota

naslov: Enota za infekcijsko dejavnost Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka
informacije: 02/512-35-93
urnik: ob ponedeljkih in četrtkih (10.00–12.00)
rezultati: v istem tednu, osebno
cena: 10,22 evra

KAJ PA PARTNER_ka?

Nikomur ni prijetno govoriti o svoji spolni preteklosti. Toda preden začneš z novim odnosom, je vedno priporočljivo, da se s partnerjem_ko pogovorita o tem. Na podlagi tega bosta lahko bolje precenila_i, če se morata testirati, preden »skočita v posteljo«. Če dobro premisliš, ne boš seksal_a le z eno osebo, ampak tudi z vsemi, s katerimi je ta oseba seksala prej … In z vsemi, ki so seksali z njimi. Mreža okužb tako lahko postane zelo velika.
Zato svojemu_i partnerju_ki predlagaj testiranje. Mogoče ti bo to težko, ampak s tem kažeš tudi, da ti ni vseeno zanj_o, kar vaju lahko še dodatno zbliža.

kako začeti pogovor o testiranju?

kako začeti pogovor o testiranju?

»Težko mi je govoriti o tem, vendar mi ni vseeno zate in mislim tudi, da je to zelo pomembno. Kaj meniš o tem, da bi se šla_i skupaj testirat na SPO?«

»BTW, prejšnji mesec sem se testiral_a na SPO in nimam nobene okužbe. Ali si se ti kdaj testiral_a? Hočem, da oba_e veva, da nama ni vseeno za drugega_o.«

»Zelo pomembno mi je, da sva iskrena_i, zato ti kar priznam, da sem se prejšnji mesec testiral_a in izkazalo se je, da sem okužen_a s klamidijo. Vzel_a sem zdravila in zdaj je nimam več. Vendar pa sem dojel_a, kako pogoste in skrite so lahko SPO. Si se ti kdaj testiral_a?«

Če se greš testirat, še ne pomeni, da varaš ali da ne zaupaš partnerju_ki. Ljudje so lahko okuženi, a nimajo pojma, da so, saj se simptomi mnogokrat ne pokažejo. Super je, če se gresta testirat skupaj, da lahko en_a drugega_o opogumljata. Če se tvoj_a partner_ka noče testirati, je mogoče čas, da začneš razmišljati, ali je ta odnos sploh dober zate. Nekdo, ki mu je vseeno za tvoje zdravje, verjetno ni prav dober_a partner_ka.

Testiranje je ne glede na rezultat dobra stvar: če je negativen, se lahko znebiš skrbi in bolj uživaš v seksu, če je pozitiven, pa se lahko začneš takoj zdraviti. Prej ko začneš z zdravljenjem, bolje je.

Kako povem svojemu_i partnerju_ki, da sem pozitiven_Na?

To seveda ni zabavno, vendar je zelo pomembno, da to poveš takoj, saj lahko s
tem preprečiš okužbo. O tem moraš obvestiti tudi svoje druge oziroma prejšnje spolne partnerje_ke

Nekaj nasvetov, kako začeti pogovor o tem:

Poskusi ostati miren_na in zapomni si, da nisi edini_a, ki se mu/ji to dogaja. Milijoni ljudi so okuženi s SPO in veliko od njih jih je v razmerju. Poskusi speljati pogovor v pozitivnem, optimističnem duhu. Biti okužen s SPO je zdravstveno stanje in ne pove o tebi nič slabega.

  • Dobro se pozanimaj o svoji okužbi. Obstaja neskončno mitov o SPO, zato bodi informiran_a, da boš lahko verodostojno odgovarjal_a na partnerjeva_kina vprašanja.
  • Povej, da obstajajo učinkovita zdravila, pogovorita pa se tudi o tem, kakšen način seksa bo najbolj varen za zaščito partnerja_ke pred okužbo.
  • Ne poskušajta iskati »krivca« za nastalo situacijo. Če je eden/ena od vaju pozitiven_na na SPO med vajinim razmerjem, še ne pomeni, da je varal_a. Lahko traja kar nekaj časa, preden SPO »izbruhne« in se pokaže na testiranju. Nekateri_e so okuženi_e kar nekaj let, preden to izvejo, in težko je zagotovo reči, kdaj in kje si se okužil.
  • Najpomembnejše je, da se oba_e testirata.
    Seveda se zna zgoditi tudi, da bo partner_ka znorel_a. Če se to zgodi, poskusi ostati miren_a in mu/ji daj nekaj časa, da se pomiri. Potem pa se dogovorita, kako se bosta lotila_i zdravljenja.