SPO

V še takšni zabavi se lahko skriva genitalni herpes.

Kaj je genitalni herpes?

Genitalni herpes je druga najpogostejša SPO, ki okuži predele okrog genitalij, lahko pa tudi usta in ustnice. Okužbo povzročata dva tipa virusa Herpes simpleksa, najpogosteje HSV-2, lahko pa tudi HSV-1, ki ga poznamo tudi kot povzročitelja herpesa na ustnici. Virusa povzročata značilne boleče ranice in mehurčke. Herpes je zelo pogosta okužba, ki v tvojem telesu ostane za vedno. 

Besedo seks ali spolnost uporabljamo zelo različno; to ni nekaj, kar pomeni vsem popolnoma isto, prav tako ni vsem vse v zvezi s seksom všeč. Ko ti pomisliš na seks, imaš pred očmi verjetno popolnoma drugačno podobo kot nekdo drug. Kar je všeč tebi, mogoče ni všeč nekomu drugemu. Zato ne smeš nikoli pričakovati, da bo imel tvoj spolni partner pri seksu enake želje kot ti. Kaj torej sploh mislimo, ko rečemo seks?

Kdo ga ima?

Genitalni herpes je ena od najpogostejših SPO, ki navadno prizadene genitalni predel. Čeprav ga lahko dobi vsaka spolno dejavna oseba, pa obstaja večja verjetnost za okužbo pri ljudeh s številnimi spolnimi partnerji. Okuženih je več žensk kot moških.

Okužbo običajno povzroči virus HSV-2, redko pa tudi HSV-1, ki povzroča težave predvsem na ustnicah.
S HSV-2 se srečamo, ko postanemo spolno dejavni. 

Ko se z virusom enkrat okužiš, ostaneš okužen_a celo življenje. Virus namreč nemo ždi v ledvenih predelih hrbtenjače, občasno pa se začne živahno razmnoževati. Te izbruhe pospešijo dejavniki, kot so vročina, stres in oslabljen imunski sistem. 

V ZDA naj bi bil z virusom s HSV-2 okužen vsak peti človek, starejši od 12 let. V Sloveniji pa je po približnih ocenah okuženih 8 % odraslih oziroma 25 % tistih, ki pogosto menjavajo spolne partnerje_ke.  

Kako ga dobiš?

Okužba se prenaša s stikom kože ali sluznice z okuženo površino oziroma z izločki, ki vsebujejo virus. Ko imaš enkrat herpes, je virus v tvojem telesu, zato ga lahko z nezaščitenimi analnimi, oralnimi in analnimi spolnimi odnosi prenašaš naprej. Herpes v ustih lahko med oralnim seksom preneseš na genitalije, prav tako pa se genitalni herpes lahko prenese v usta.  

Okužba je še posebej verjetna, če ima okuženi_a v tem času izražen herpes z značilnim mehurčkom in ranicami. Največ virusa se nahaja v tekočini mehurčka in na dnu razjede, ki nastane, ko mehurček poči. Vendar pa je prenos okužbe mogoč tudi pri odnosu z okuženo osebo brez kakršnihkoli znakov. 

Ker virus Herpes simpleks ne preživi zunaj telesa, ga NE MOREŠ DOBITI preko raznih predmetov, kot so brisače in toaletni pribor. Prav tako ga ne dobiš z objemanjem, držanjem za roke, kašljanjem, kihanjem ali sedenjem na straniščni školjki. 

Kako veš, da ga imaš?

 Petina okuženih nima izraženih bolezenskih znakov, vendar virus kljub temu izločajo in ga na ta način lahko prenesejo na svojega_o spolnega_o partnerja_ko.

Inkubacijska doba okužbe sicer traja približno en teden, včasih pa mine kar nekaj let, preden se pojavijo prvi simptomi. Simptomi se lahko pojavijo in izginejo, potem pa spet pojavijo. Ko izginejo, ne pomeni, da je tudi okužba izginila, saj virus ostane v tvojem telesu.

Prvi izbruh herpesa:

  • bolečine in skelenje  v predelu genitalij;
  • otekle bezgavke;
  • povišana telesna temperatura;
  • splošno slabo počutje;
  • na mestu vstopa virusa (vagina, penis, stegna, zadnjica, moda) se pojavi rdečina, na kateri se razvijejo mehurčki, napolnjeni z bistro tekočino; mehurčki počijo in za seboj pustijo bolečo razjedo, ki se čez nekaj časa zaceli in preide v krasto.

Ponovni izbruhi herpesa:

Speči virus se lahko kadarkoli prebudi in povzroči novo epizodo genitalnega herpesa. K temu pripomorejo oslabitve tvojega imunskega sistema, kot so povišana telesna temperatura, sončenje, menstruacija, stres, poškodbe in različne bolezni.

    • srbenje, žarenje, mravljinčenje na predelu genitalij;
    • razvijejo se mehurčki (glej zgoraj). 

Kako se testiraš?

Če okoli svojih genitalij opaziš ranice ali mehurčke,  pojdi takoj na pregled k svojemu_i osebnemu_i zdravniku_ci. 

Kako se testiraš?

Če opaziš ranice okoli genitalij, pojdi takoj na pregled k svojemu_i osebnemu_i zdravniku_ci. Tudi nekatere druge SPO, kot je sifilis, imajo podobne znake kot herpes, vendar potrebujejo čisto drugačno zdravljenje. Zato je zelo pomembno, da izveš, kaj je razlog za kožne spremembe.

Če imaš mehurčke in razjede, bo zdravnik_ca vzel_a vzorec tekočine iz mehurčka. Če jih nimaš, pa se pogovori z zdravnikom_co o smiselnosti krvnega testa. Ta namreč ni priporočljiv, če nimaš simptomov. 

 

 

Ali se ga lahko
rešiš?

Za genitalni herpes ni zdravila; virus ostane v telesu in povzroča nenapovedane izbruhe.

Pregled in ustrezne preiskave opravi zdravnik_ca specialist_ka, ki tudi predpiše zdravljenje. Predpiše lahko eno od protivirusnih zdravil v obliki tablet, ki ublaži simptome in znake ter skrajša njihov čas trajanja, zmanjša pa se tudi možnost prenosa virusa na partnerja_ko. Zdravila bolezni ne odpravijo, pomagajo le blažiti simptome in zmanjšujejo pogostost izbruhov. Potrebno jih je zaužiti čim prej po prvih skelečih občutkih, ki nakazujejo na izbruh herpesa. Če pa so izbruhi prepogosti in zelo moteči, pa lahko zdravnik_ca predpiše trajno zdravljenje z vsakodnevnim jemanjem tablet. 

Marsikdo si bolečine blaži tudi z vročimi kopelmi ali z različnimi kremami, kot sta aloe vera ali cinkova krema. 

Kako se lahko
zaščitiš pred njim?

Spolna abstinenca ali  monogamen spolni odnos z neokuženim_o partnerjem_ko sta najboljši zagotovili za zaščito pred herpesom. Če pa imaš spolne odnose, pa lahko uporaba kondoma od začetka do konca seksa precej zmanjša verjetnost okužbe.

Vendar pa zaščita s kondomom ni 100-odstotna, saj se lahko okužba prenese s predelov kože, ki niso zaščiteni s kondomom! Zato se med izbruhom genitalnega herpesa in še nekaj dni po zacelitvi ranic raje vzdrži spolnih odnosov. 

 

 

 

kaj je najhujše,
kar se lahko zgodi?

Dobra novica je, da genitalni herpes ni smrtonosna ali zelo nevarna okužba. Je pa vsekakor zelo neprijetna, sploh če se simptomi ves čas ponavljajo. Mogoči so zapleti z okužbo osrednjega živčevja, ki se kažejo z nevrološko sliko. Okužba s herpesom pa lahko tudi omogoči  okužbo z virusom hiv, ki ima zaradi ranic “prosto pot” v telo. 

Če si okužen_a in imaš viden herpes v obliki mehurčkov in ranic, bodi previden_a pri dotikanju le-teh, da jih ne preneseš na druge dele telesa. Če do kontakta kljub temu pride, si takoj temeljito umij roke.